Net geen parcoursrecord 'uitzonderlijk mooie' marathon Eindhoven, Stephen Chebogut wint

11 oktober 2015 om 14:06 • Aangepast 21 november 2020 om 15:27
nl
De Keniaan Stephen Chebogut heeft de Eindhovense marathon zondag op zijn naam geschreven. Hij liep de laatste kilometers weg bij zijn landgenoot Mark Kiptoo en de Ethiopische favoriet Deribe Robi. Chebogut finishte na twee uur en 5,52 minuten.
Profielfoto van
Geschreven door

Chebogut verraste met zijn zege. Hij leek in de laatste kilometers afgehaakt. "Na 37 kilometer voelde ik me moe", vertelde de winnaar na afloop. "Maar ik slaagde erin het weer op te pakken." Hij sloot na een paar minuten weer aan bij zijn concurrenten en vanuit derde positie verraste hij vervolgens Kiptoo en Robi.
Bekijk hier de fotoserie van de Marathon in Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...

'Geen seconde gebaald'Het parcoursrecord in Eindhoven blijft staan op naam van de Keniaan Dickson Chumba. Hij kwam in 2012 na twee uur, vijf minuten en 46 seconden over de finish. "Maar daar heb ik geen seconde van gebaald", vertelde directeur Edgar de Veer. Race-director Marc Corstjens vond de race 'uitzonderlijk mooi'. "Drie mensen die binnen de twee uur en zes minuten lopen, is ongelofelijk."
Bij de vrouwen ging de zege naar de Belgische Els Rens. Zij finishte na twee uur en 38,16 minuten. Daarmee kroonde zij zich tevens tot Belgische kampioene. dat is drie minuten sneller dan haar vorige toptijd, die ze twee jaar eerder in Eindhoven liep. "Daarna raakte ik geblesseerd. Sinds maart ben ik pas weer aan het lopen. Dit had ik echt, echt, echt niet verwacht! Het deed heel veel pijn, maar als je weet dat je op de eerste plaats loopt, kun je meer verdragen."

Wachten op privacy instellingen...


De snelle tijden waren geen verrassing, omdat het parcours in Eindhoven was aangepast. De lopers wachtte nu één ronde, in plaats van twee. "Veel lange stukken, weinig bochten, dus de lopers hoefden weinig af te remmen", legt de Tilburgse ex-toploper Greg van Hest uit.
Jacob Cheshari haakt snel afDe marathonlopers gingen zondagochtend snel van start. De eerste twintig kilometer legden ze af in 59,06 minuten. Daarmee lagen ze op koers voor een dik nieuw parcoursrecord. Het gevolg was wel dat de Keniaan Jacob Cheshari al na een halfuur werd gelost uit de kopgroep. Zijn landgenoot Gilbert Yegon - gezien als potentiële winnaar, met startnummer twee - moest precies halverwege lossen. Gevolgd door Vincent Chepkok.
Na 25 kilometer werd het tempo iets bijgesteld, maar werd nog altijd op een schema van een nieuw parcoursrecord gelopen. De hazen sneuvelden vanwege het rappe tempo ook snel. Na een uur en veertig minuten haakte de laatste tempomaker - de Keniaan Samson Bungei - af. Vanaf dat moment waren er nog vier mannen over: de Ethiopiër Deribe Robi en de Kenianen Mark Kiptoo, Stephen Chebogut en Abayney Ayele.
Tien minuten voor het eind werd Ayele door de andere drie afgeschud en ontstond de boeiende strijd tussen de twee andere Kenianen en Robi, die Chebogut op fraaie wijze besliste.
Recordaantal deelnemersDe deelnemers aan de Eindhovense marathon liepen zondag onder mooie weersomstandigheden. Het is een zonnige dag, er is 65 procent luchtvochtigheid en er staat windkracht drie tot vier. Om tien uur, toen de marathon startte, was het zes graden. De temperatuur steeg 's middags tot zo'n twaalf graden. "Echt marathonweer", meent race-director Corstjens.
Ruim 24.000 mensen schreven zich in voor het hardloopevenement. Dat is een record. Vorig jaar deden er 19.000 mensen mee. Eindhovenaar Harm Sengers was een van hen. Hij liep zoals altijd met het nummer 040 op zijn shirt. Vooraf was hij zenuwachtig. Hij hoopte op een PR onder de twee uur en twintig minuten. "Dat zou een droomtijd zijn." Dat lukte hem niet, ondanks dat hij halverwege de wedstrijd nog dik op schema zat. Hij kwam uit op twee uur, 21 minuten en zes seconden. Ook daarmee verpulvert hij zijn persoonlijk record.

Wachten op privacy instellingen...

"Na veertien kilometer kreeg ik steken in mijn zij", legde Sengers na de finish uit. "Toen moest ik temporiseren. Dan weet je dat het nog een eind is. En juist op de Oirschotsedijk - waar ik altijd train - liep ik een hele zwakke kilometer. Toen werd een PR het hoofddoel."

Wachten op privacy instellingen...

TeleurstellingHonderden amateurlopers kregen zondagmiddag te maken met een teleurstelling. Voor hen lag er aan de finish geen medaille klaar. De organisatie laat weten 'geen idee te hebben waar het is misgegaan'. "We balen er zelf ook van."
Mensen die geen medaille kregen, kunnen een mailtje sturen naar de organisatie. Hun medaille zal dan worden thuisgestuurd.
Live verslagOmroep Brabant doet verslag van het mega-evenement op radio, televisie, internet en apps. Om negen uur startte de liveblog waar je voortdurend op de hoogte wordt gehouden van het laatste marathonnieuws. De tv-uitzending begon om halftien 's ochtends en duurt tot halfvijf 's middags en op de radio zijn de hele dag door bijdrages te horen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.