Hans van Breukelen kritisch op Oranje: ‘Je moet je afvragen of we plaatsing voor het EK verdienen’

11 oktober 2015 om 17:22
Of het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK is afhankelijk van het resultaat van Turkije. Wint dat land dinsdag van IJsland, dan loopt Oranje het EK van 2016 mis. Volgens Hans van Breukelen is het een ‘Nederlandse ziekte’ dat het nationale team een groot toernooi misloopt na een goede prestatie op het toernooi daarvoor.
Geschreven door

Dat zei de oud-doelman van PSV en Oranje zondagmiddag in de uitzending van Sportlunch op Omroep Brabant. “Als we goed gepresteerd hebben, denken we blijkbaar dat we er al zijn. Spelers realiseren zich niet dat tegenstanders juist van je willen winnen als je derde van de wereld bent geworden. Dan ga je de bietenbrug op.”
Redenen Na het WK van 2010 presteerde het Nederlands elftal dramatisch op het EK van 2012. En ook na het succes van 1988, toen Oranje het EK won, waren de resultaten niet goed. Volgens Van Breukelen spelen de vele blessuregevallen een rol in de slecht verlopen kwalificatiereeks, maar dat is niet de enige reden.
“Onze topspelers zijn niet meer van hetzelfde niveau als een aantal jaar terug. Maar buiten dat heeft Oranje het gewoon heel slecht gedaan. Er had veel meer uit gehaald moeten worden, maar het Nederlands elftal loopt achter de feiten aan. Je moet je dan ook afvragen of we het wel verdienen om bij het EK te zijn.”
Debuut Jeroen ZoetLichtpuntje voor Van Breukelen was het debuut van PSV-doelman Jeroen Zoet in Oranje, zaterdagavond in de gewonnen wedstrijd tegen Kazachstan. Hij moest invallen toen Tim Krul, die op zijn beurt de geblesseerde Jasper Cillessen verving, ook geblesseerd raakte. “Fantastisch dat Jeroen zijn debuut heeft gemaakt. Als je ziet wat voor ontwikkeling hij heeft doorgemaakt, is dit een beloning voor hem.”
Ook Bredanaar Virgil van Dijk debuteerde voor Oranje. “Een goed debuut, op twee momenten na. Hij liet een keer zijn tegenstander lopen en bij het tegendoelpunt stond hij niet goed te dekken”, aldus Van Breukelen.

Wachten op privacy instellingen...