Video

Bossche ex-gedetineerde Marty Wetzer betert zijn leven en gaat asielzoekers helpen

13 oktober 2015 om 18:08
nl
Het hart van Marty Wetzer uit Den Bosch bloeit op als hij de zeventig asielzoekers van het azc in Rosmalen ziet voetballen. Samen met onbereikbare jeugd van zijn stichting Waarom Wij organiseerde hij een voetbaltoernooitje bij voetbalclub CHC in Den Bosch. Hij is blij dat hij van betekenis kan zijn voor deze mensen na zijn jaren in de gevangenis. "Ik gun niemand mijn leven."
Geschreven door

Her en der ontstaan er initiatieven om asielzoekers te helpen. Ook de 55-jarige Marty Wetzer uit Den Bosch trok zich hun situatie aan. Hij startte met zijn stichting Waarom Wij een kledinginzamelingsactie voor de asielzoekers in Rosmalen. En afgelopen woensdag was het eerste voetbaltoernooitje een feit.
"De verhalen van deze mensen raken me. Ze laten me beelden zien van huizen en kinderen in stukken. Het is gewoon verschrikkelijk", vertelt Wetzer.
VerledenZijn eigen verleden wordt gekenmerkt door criminaliteit. Negen jaar zat hij vast voor het doodschieten van twee mannen. "Ik kwam met mijn gezin in een bedreigende situatie. Door woede en angst schoot ik ze in mijn eigen huis dood. Ze gingen een grens over."
Zijn periode achter de tralies omschrijft hij als moeilijk maar leerzaam. "Ik heb in het begin een tijdje gedacht: ik ga er straks iets van maken of ik maak er een eind aan. Ik koos voor het eerste."
Na zijn gevangenisstraf pakte hij zijn leven op. Ondertussen is Wetzer al een jaar bezig met zijn stichting Waarom Wij, waamee hij onbereikbare jeugd helpt. In de volksmond worden zij vaak probleemjongeren genoemd, maar daar moet Wetzer niets van weten. "Ze maken er probleemjongeren van, maar het probleem wordt gemaakt door ze niets te bieden."
Helpen  Wetzer ontfermt zich over zo' n veertig jongeren van 14 tot 21 jaar. Ze hebben hun school niet afgemaakt of niet genoeg werkervaring om aan een baan te komen. "Jullie weten hoe ze zich gedragen, wij weten hoe ze zijn", aldus de Bosschenaar. In een pand in de wijk Zuid kunnen de jongeren terecht. "Hier kunnen ze zichzelf zijn."
Er wordt ook wel eens een jongere die over de schreef gaat naar buiten gestuurd door Wetzer. "Maar ik haal ze altijd weer met liefde naar binnen. Iedereen moet een tweede kans krijgen." Met zijn stichting wil hij het positieve uit deze jongeren halen. Het voetbaltoernooitje is volgens hem een goed voorbeeld. "Duw een paar 'moeilijk opvoedbare' kinderen en asielzoekers bij elkaar en je krijgt iets moois."
SpullenHet is de bedoeling dat het voetbaltoernooitje met 'de jongens' van Wetzer en de asielzoekers wekelijks plaatsvindt en op termijn drie tot vier keer per week. De organisatie is nog op zoek naar schoenen en sportkleding voor de asielzoekers. Neem hiervoor contact op via de Facebookpagina van Waarom Wij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.