Video

Enorme raket bezorgd in Landhorst voor het Koude Oorlog Herinneringspark

12 oktober 2015 om 19:08
nl
Een bijzonder militair transport trok vanochtend naar Landhorst. Vanuit het Nationaal Oorlogsmuseum in Soest werd een enorme Amerikaanse raket vervoerd naar het voormalige mobilisatie-complex. De raket is daar binnenkort te zien in het Koude Oorlog Herinneringspark. De raket komt in een van de dertien loodsen op het terrein te staan.
Geschreven door

Kunstenaar Rob Moonen uit Tilburg laat de Koude Oorlog herleven op het MOB-complex in Landhorst. Een bosgebied vol met oude opslagloodsen. Tijdens de koude oorlog tussen 1945 en 1991 stond hier militair materieel paraat, voor het geval de Russen Nederland zouden binnenvallen.
Psychologische oorlogSamen met een andere kunstenaar richt Moonen twee van de loodsen in op het terrein. "Omdat de Koude Oorlog toch een psychologische oorlog was leggen we niet te veel nadruk op het wapentuig. Maar dit is een wapen dat heel veel mensen in één klap konden wegvagen," legt de kunstenaar de keuze voor de raket uit.
De Amerikaanse raket vormt samen met een Russische raket het hoogtepunt van de expositie. Het publiek staat straks letterlijk tussen twee vuren. "Je loopt eerst door een ijzeren tunnel, aan het einde zie je het licht en kom je terecht in een glazen kubus. Dan sta je plots met je hoofd tussen de twee raketten. Dat is de symboliek."
Op de rest van het terrein kunnen bezoekers herinneringen aan de Koude Oorlog op hun mobiele telefoons bekijken via QR-codes die op de verschillende gebouwen staan. De wandeling over het terrein is zo'n twee kilometer lang.
Anderhalf miljoen euroHet Koude Oorlog Herinneringspark aan de Boompjesweg in Landhorst gaat eind november open voor publiek. Het is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant. Het kostte anderhalf miljoen euro om het terrein te kopen, de loodsen te renoveren en het park in te richten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.