Ontpoldering Noordwaard bij Werkendam klaar, droge voeten gegarandeerd

12 oktober 2015 om 19:06
De ontpoldering van de Noordwaard bij Werkendam is klaar. In aanwezigheid van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur werd het project maandag opgeleverd.
Geschreven door

De Noordwaard biedt de rivier de Nieuwe Merwede meer ruimte waardoor overstromingen worden tegengegaan.
OverloopgebiedDe polder, aan de rand van de Biesbosch, wordt enkele keren per jaar, bij hoge waterstanden, gebruikt om water in te laten lopen. Hierdoor kan het waterpeil in de grote rivieren beter in toom worden gehouden. Door de polder vol te laten lopen, wordt de waterstand bij Gorinchem met dertig centimeter verlaagd.
Dijken afgegravenOm de rivier meer ruimte te geven zijn dijken gedeeltelijk afgegraven. De polder heeft nieuwe dijken en kaden gekregen. Ook zijn terpen aangelegd.
De minister verrichtte de officiële opening maandagmiddag bij de Selviahoeve. De manege en paardenhouderij verhuisden in de polder naar een terp.
Zesduizend voetbalveldenDe Noordwaard is zo'n zesduizend voetbalvelden groot. Bijna de helft van het gebied is nu ontpolderd.[Tweet:Body:https://twitter.com/Rijkswaterstaat/status/653582619863592962][Tweet:Body:https://twitter.com/RubenSmitNatuur/status/653552455410667520]

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...