Afpersing Jumbo: 'Vader en zoon' opgepakt, directie supermarktconcern 'opgelucht'

13 oktober 2015 om 17:43 • Aangepast 21 november 2020 om 15:24
nl
De verdachten die zijn opgepakt voor de bedreigingen van supermarktketen Jumbo uit Veghel zijn een man van vijftig en een jongen van vijftien. Ze werden vrijdagavond gearresteerd in Groningen en zitten nog vast. Een betrouwbare bron meldt aan RTV Noord dat het zou gaan om een vader en zoon uit Groningen. Omwille van de privacy wil het OM niets over de onderlinge relatie zeggen. Volgens lokale media gaat het om een vader en zijn zoon.
Profielfoto van
Geschreven door

De twee worden verdacht van afpersen, de oudere man ook van het plaatsen van explosieven. Afgelopen vrijdag probeerden ze Jumbo opnieuw af te persen; daarop werden ze opgepakt.    De Jumbo werd maandenlang geteisterd door een afperser. Twee zo blijkt nu. Volgens RTV Noord vader en zoon. Bij twee Jumbo-vestigingen in Groningen zijn explosieven geplaatst. Een van de twee bommen ontplofte daadwerkelijk en beschadigde een raam.
Plaatsen explosiefDe man wordt verdacht van het plaatsen van explosieven en het laten ontploffen ervan. De jongen komt uit Groningen, de man staat niet in die gemeente ingeschreven, maar verblijft er wel. De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met iemand anders dan zijn advocaat. Hij zal op 21 oktober opnieuw worden voorgeleid.  Kookwekker  Volgens de politie speelden kookwekkers een grote rol in het onderzoek. Bij de Jumbo aan het Overwinningsplein in Groningen ging op 31 mei een bom af, die een raam en een kozijn beschadigde. De politie vond toen fragmenten van een grijze kookwekker. Bij 170 mensen is huiszoeking gedaan met betrekking tot die kookwekker. Daarbij kwam de man, de hoofdverdachte, in beeld. Uiteindelijk leidden meer tips naar hem.    VerjaardagskaartjeEen derde filiaal werd ontruimd na een bommelding, maar daar werd niets gevonden. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.[YouTube:body:https://youtu.be/MftjhUfzIDs]
De directie van Jumbo is blij met de arrestaties. 'Wij zijn opgelucht dat het politieonderzoek naar de eerdere incidenten bij verschillende Jumbo-winkels in Groningen en Zwolle heeft geleid tot de aanhouding van de twee verdachten', stelt het supermarktconcern in een verklaring.
'We blijven extra waakzaam''Wij hebben veel respect voor de niet-aflatende inzet van de politie en opsporingsdiensten. Naast hen, zijn we het Nederlands publiek, klanten en onze collega's dankbaar voor het meedenken in het onderzoek. Totdat de politie het onderzoek definitief heeft afgerond, blijven we uit voorzorg extra waakzaam.'
De politie had het publiek in augustus om hulp gevraagd. De dader werd toen omschreven als een man van twintig tot veertig jaar oud, afkomstig uit Groningen, die veel weet van explosieven en computersystemen. De afperser eiste een onbekende hoeveelheid bitcoins, een virtuele munteenheid.
RosmalenVanwege de dreiging werden andere Jumbo-filialen ook ontruimd toen daar verdachte pakketjes lagen. Zo leidde een piepende accu tot de ontruiming van een Jumbo in Rosmalen. In Nijmegen gebeurde dat na de vondst van een bak aardappelsalade.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.