Ogen van de wereld zijn vandaag gericht op luchtmachtbasis Gilze-Rijen voor eindrapport MH17

13 oktober 2015 om 13:16 • Aangepast 21 november 2020 om 15:24
nl
Een ongewoon beeld is het niet. Er staat wel vaker een verslaggever voor een camera bij de hoofdingang van luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Maar nu zijn het er drie. En ze spreken Engels. Ze staan onder een tent met lampen en microfoons. Het is duidelijk: dinsdag gebeurt hier iets belangrijks. De militairen die het terrein bewaken, slaan het geamuseerd gade.
Profielfoto van
Geschreven door

Er zijn satellietwagens met kentekenplaten uit alle landen, journalisten spreken in onbekende talen. Het gaat zoals vaker bij grote nieuwsevenementen.
De journalisten melden zich aan en een vriendelijke dame checkt de gegevens op een perslijst. Maar deze is wel heel lang. "Dit heb ik echt nog nooit eerder meegemaakt", zegt ze verwonderd.

Wachten op privacy instellingen...

Presentatie in hangarDe journalisten krijgen een lunchpakket en worden daarna begeleid naar een bus die hen naar de hangar brengt waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn eindrapport over de crash met de MH17 presenteert.
Als het onderwerp niet zo ernstig was, kreeg je er een schoolreisje-gevoel bij.
Ruissische BUK-raket Om kwart over één vertelt voorzitter Tjibbe Joustra wat zijn belangrijkste conclusies zijn. Veel is al bekend. Dat het een Russische BUK-raket was, afgevuurd vanaf grondgebied in Oekraïne dat in handen was van pro-Russische separatisten, gelooft inmiddels heel de wereld behalve Rusland.
Maar wat hebben de inzittenden van het vliegtuig gemerkt van de inslag? Ook op die vraag geeft Joustra antwoord.
ReconstructieIn het perscentrum staat een spreekgestoelte, met daarachter een groot, zwart gordijn. Een indrukwekkend moment in de presentatie zal het moment zijn waarop dat gordijn wordt weggetrokken. Want dan wordt de reconstructie zichtbaar, de reconstructie van een deel van het toestel: de cockpit en de business class.
De wrakstukken zijn geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne. Daar vloog het toestel vol Nederlanders over oorlogsgebied toen het werd getroffen door een raket.
Omroep Brabant zendt de presentatie rechtstreeks uit via tv, internet en de apps.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.