Harde conclusie over vliegramp MH17: 'Oekraïne had luchtruim moeten sluiten'

13 oktober 2015 om 16:20 • Aangepast 21 november 2020 om 15:24
nl
"Er was voldoende aanleiding om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne te sluiten, maar Oekraïne heeft dit niet gedaan." Dat zei Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag bij de presentatie van het onderzoeksrapport over de vliegramp met vlucht MH17.
Profielfoto van
Geschreven door

Joustra: "Niet alleen de staat Oekraïne, ook luchtvaartmaatschappijen, andere landen en internationale organisaties hebben de risico's niet adequaat ingeschat. Niemand dacht aan een bedreiging voor de burgerluchtvaart."
Volgens Joustra vlogen er op 17 juli, de dag van de ramp, 160 toestellen boven het gebied. In de dagen daarvoor vlogen 61 maatschappijen uit 32 landen door het gebied, waaronder KLM.

Wachten op privacy instellingen...

Zestien Oekraïense toestellen uit lucht geschotenJoustra wees er tijdens de presentatie op vliegbasis Gilze-Rijen op dat in de maanden voor de vliegramp zeker zestien Oekraïense militaire vliegtuigen en helikopters door rebellen uit de lucht waren geschoten. "Twee keer werd een toestel op grotere hoogte neergeschoten met een kracht wapen. De Oekraïense autoriteiten wisten dat, maar sloten het luchtruim niet."
Lees ook: 'Slachtoffers MH17 hebben niet geleden', presentatie van rapport vanaf vliegbasis Gilze-Rijen'
De Onderzoeksraad wil een verandering van de manier waarop risico's voor vliegtuigen worden ingeschat. Ook zouden de internationale luchtvaartregels moeten worden aangepast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.