Video

Nabestaande MH17: ‘Ik wil dat iemand voor vliegramp gaat boeten’

13 oktober 2015 om 20:14 • Aangepast 21 november 2020 om 15:24
nl
Voor de nabestaanden van de slachtoffers van de MH17 is het een loodzware dag. Aan de ene kant is er duidelijkheid wat er precies is gebeurd, aan de andere kant overheerst boosheid. “Ik wil dat iemand hiervoor gaat boeten”, zegt Joyce Verspaget.
Profielfoto van
Geschreven door

Ze komt uit Helmond en haar vader Joop de Roo zat rechts in het vliegtuig. Verspaget is teleurgesteld in de presentatie, omdat er geen daders zijn aangewezen. Vijftien maanden na de ramp is wel de oorzaak gevonden maar nog geen daders, aldus de Helmondse die samen met haar broers Paul en Roy bij de presentatie.

Wachten op privacy instellingen...

Broer Paul is tevreden met het rapport. Hij is blij dat er nu eindelijk met duidelijkheid gezegd kan worden dat het vliegtuig is geraakt door een Buk-raket.
ZIE OOK: ‘Presentatie onderzoeksrapport vliegramp MH17: de belangrijkste conclusies op een rij’Voor Willem Lambregts uit Roosendaal geeft het rapport een stukje opluchting. Zijn broer Bart en zijn vriendin Astrid Horniks uit Goirle kwamen om het leven bij de ramp. “De teleurstelling dat het gebeurd is, zal altijd blijven. Het was niet nodig geweest. Het verdriet zal altijd blijven en dat zullen we voor altijd met ons meedragen.''

Wachten op privacy instellingen...


Zowel de familie De Roo als Lambregts gaat ervan uit dat hun familieleden niets hebben gemerkt. “Dat is een geruststelling.” Roy de Roo: “Deze ramp had voorkomen kunnen worden als Oekraïne het luchtruim had gesloten.'' Op die dag waren 160 vluchten boven het gebied en op het moment van de ramp drie vliegtuigen. Een ervan was de MH17. ''Gewoon domme pech”, zegt Lambregts. ZIE OOK: ‘Harde conclusie over vliegramp MH17: 'Oekraïne had luchtruim moeten sluiten'

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Verspaget was de voorzitter van de Onderzoeksraad, Tjibbe Joustra, heel stellig dat het toestel van MH17 door een Buk-raket is neergeschoten. Hij noemde zelfs het type en serienummer, zegt ze.
Het verstrekken van informatie over de passagiers aan boord van ramptoestel MH17 is niet goed verlopen. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid werkten betrokken partijen langs elkaar heen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.