Onderzoek: Brabanders niet tegen komst vluchtelingen, maar niemand wil helpen

13 oktober 2015 om 20:16
nl
Brabanders zijn bijzonder gastvrij als het gaat om vluchtelingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut en onderzoeks- en adviesbureau PON. Waar landelijk ruim een kwart van de Nederlanders vindt, dat de grenzen moeten worden gesloten voor vluchtelingen, zegt tachtig procent van de Brabanders 'laat ze maar komen'. Of de vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan of Eritrea komen, maakt hen eigenlijk niets uit.
Geschreven door

Maar dat betekent niet dat Brabanders klaarstaan om de vluchtelingen ook daadwerkelijk te helpen. Er is veel bereidheid volgens het onderzoek, maar slechts 10 procent van de mensen doneert geld en 14 procent doneert spullen. Een vluchteling in huis nemen, daar is eigenlijk niemand toe bereid.
Jongeren/ouderenVan de Brabanders die vrijwilligerswerk doen, is bijna iedereen jonger dan dertig jaar. Mensen boven de vijftig doneren vooral spullen en/of geld. Mannen en vrouwen hebben vrijwel dezelfde antwoorden gegeven, daar zat eigenlijk geen verschil in.
VeiligheidUit het onder blijkt dat 35 procent van de ondervraagden zich onveiliger voelt door de komst van vluchtelingen. 45 procent zegt zich niet onveiliger te voelen en 20 procent heeft er geen mening over.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.