'Fusie biergiganten AB InBev en SABMiller betekent einde van Dommelsch'

13 oktober 2015 om 23:50
nl
De Dommelsch brouwerij in Dommelen blijft bestaan, maar het Brabantse pils dat dezelfde naam draagt zal verdwijnen. Dat is een van de gevolgen van de fusie tussen biergiganten AB Inbev en SABMiller, zo voorspelt horecajournalist Sander van Werkhoven. Dinsdag werd bekend dat de twee grootste bierbrouwers ter wereld samengaan.
Geschreven door

"Dommelsch krijgt de afgelopen jaren al steeds minder ondersteuning. Noem het tactiek of beleid van AB Inbev, maar ik denk dat het merk op een gegeven moment is verdwenen." Werkhoven verwacht dat de gefuseerde brouwerijen gaan inzetten op speciaalbieren. "Dat is echt een groeimarkt. Er wordt steeds minder pils gedronken en steeds meer speciaalbier."
Dommelsch minder populairVolgens Van Werkhoven heeft Hertog Jan, dat andere Nederlandse biermerk van AB Inbev, een veel ambachtelijker imago. "Dat heeft Dommelsch niet echt meer. Veel cafés die vroeger Dommelsch schonken, zijn al overgegaan op andere merken zoals Jupiler. En in de supermarkten wordt het ook bijna niet meer verkocht."
De brouwerij in Dommelen blijft wel bestaan, zo verwacht Van Werkhoven. "Daar worden nu ook al andere bieren gebrouwen. Volgens mij ook sommige speciale bieren van Hertog Jan. Dat zal alleen maar toenemen."
Biercultuur levendigOndanks dat misschien sommige kleine merken als Dommelsch gaan verdwijnen, vindt Van Werkhoven de fusie niet per sé slecht. "Het is moeilijk te voorspellen wat er echt gaat gebeuren, maar een ding is zeker; de biercultuur is levendiger dan ooit te voren. Hoe groter de grootsten worden, des te meer gaten vallen er aan de onderkant, waar de kleinere brouwers van bijvoorbeeld speciaalbieren op in kunnen springen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.