Zes van Breda gaan in cassatie na nieuwe veroordeling voor roofmoord op ‘Oma Mok’

14 oktober 2015 om 13:35 • Aangepast 21 november 2020 om 15:23
nl
De Zes van Breda gaan in cassatie tegen hun veroordeling voor de roofmoord in 1993 op ‘Oma Mok’ in Breda. Dat hebben hun advocaten Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie woensdag na de uitspraak laten weten. Het Gerechtshof in Den Haag handhaafde woensdag de eerdere straffen van de drie mannen en de drie vrouwen. De zaak werd opnieuw behandeld, omdat de verdachten vinden dat ze onschuldig hun straf hebben uitgezeten en er sprake zou zijn van een grote gerechtelijke dwaling.
Profielfoto van
Geschreven door

Advocaat Knoops is 'verbaasd' door de uitspraak, die hij onbegrijpelijk noemt. Hij wijst erop dat justitie zelf eerder twijfels uitte over de zaak, waarin de drie mannen en drie vrouwen in de jaren 90 zijn veroordeeld.
De roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'Oma Mok', werd gepleegd in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.
Tot tien jaar celDrie mannen, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L., werden in hoger beroep tot tien jaar cel veroordeeld. Drie vrouwen kregen tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid.
De vrouwen legden bekennende verklaringen af, die cruciaal waren. Ze zeggen nu dat ze hebben bekend onder druk van hun verhoorders en dat hun verklaringen niet klopten. Het hof liet woensdag weten dat het 'niet aannemelijk is dat de bekentenissen vals zijn'. De drie mannen hebben van meet af aan hun onschuld bepleit. Maar het hof zegt dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dan de alibi's kloppen.
Hoge raadIn 2012 gaf de Hoge Raad het gerechtshof in Den Haag opdracht de zaak opnieuw te behandelen. Gebleken was dat ontlastend bewijs niet in het dossier was opgenomen. Twee getuigen die ten tijde van de moord in een bushokje tegenover het restaurant hadden gezeten, hadden niets verdachts gezien. Maar volgens de rechters zijn de verklaringen niet sterk genoeg om nu anders over de zaak te denken.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden dat de mannen en vrouwen opnieuw werden veroordeeld, tot dezelfde straffen. Het OM reageert opgelucht, maar geeft ook aan dat dit de enige juiste uitspraak is.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.