Video

Doornroosje wordt weer wakker gekust: Plaza Futura Eindhoven wordt Pand P.

16 oktober 2015 om 19:34
nl
Het is een beetje als Doornroosje die na jaren wakker wordt gekust. Het gebouw van het roemruchte Plaza Futura aan de Leenderweg in Eindhoven wordt weer een (klein) theater. Een groep culturele ondernemers ziet er wel brood in... zónder subsidie.
Geschreven door

Plaza Futura was jarenlang een bekend filmhuis en vlakke vloertheater in Eindhoven. Het gebouw aan de Leenderweg was lang te klein waardoor filmhuis én theater in 2014 verhuisden naar het Natlab. Daar worden wel veel films getoond maar er gebeurt weinig aan theater. Beginnend theatermakers waren in de stad op zoek naar een plek waar zij hun eerste experimenten op het podium konden doen.
Nieuw leven inblazen Het Eindhovens Parktheater, jeugdtheater 'Het Paard dat Vliegt' en Het Nieuwe Theater uit Eindhoven hebben nu samen een corporatie gevormd om Plaza Futura nieuw leven in te blazen onder de naam 'Pand P'. 23 oktober is de officiële opening.
De nieuwe corporatie moet aan de gemeente een huur van 70.000 euro per jaar betalen. De eerste jaren krijgt de organisatie daar een korting op om de corporatie een kans te geven op gang te komen.
Iets moois Hans van Heiningen, een van de oprichters van de corporatie, is ervan overtuigd dat er met die beperkte middelen in het oude gebouw iets moois moet kunnen gebeuren. "We krijgen veel reacties van mensen die hier iets willen maken".
Pand P. is niet alleen bestemd voor professionele theatermakers maar ook voor bewoners van de omliggende straten, voor amateurgroepen en harmonieën én voor iedereen die iets wil eten of drinken want een eetcafé komt er ook in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.