'Oud-beursgoeroe Florian van L. spil van cokenetwerk'

7 september 2016 om 15:16
nl
De smokkel van ruim duizend kilo cocaïne naar Raamsdonksveer waar voormalig beurshandelaar Florian van L. zich schuldig aan zou hebben gemaakt, staat volgens justitie niet op zichzelf. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de flamboyante zakenman en zijn medeverdachten van betrokkenheid bij meer grote drugstransporten.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Daaronder is ook een nog grotere partij, van meer dan drieduizend kilo coke, die vorige zomer de haven van Antwerpen binnenkwam. De onderschepte drugs hadden een verkoopwaarde van tientallen miljoenen euro's.
'Facilitators in cocaïnehandel'Voor de rechtbank in Den Bosch schilderde de officier van justitie Van L. (1962) en zijn medeverdachten woensdag af als 'facilitators in de wereld van grootschalige cocaïnehandel'. Ze regelden volgens haar loodsen, chauffeurs en dekladingen. De duizend kilo cocaïne in Raamsdonksveer zat bijvoorbeeld verstopt in pakken ananassap. De nog grotere partij zat tussen bananen.
De hoofdverdachten in de zaak ontkennen alle betrokkenheid. Hun advocaten betoogden woensdag dat ze niets wisten over de invoer van de drugs en vroegen om voorlopige vrijlating.
Het omvangrijke onderzoek naar de drugshandel is nog in volle gang. Justitie heeft rechtshulpverzoeken gedaan aan Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Panama en Colombia.
Van L. werkte in het verleden voor zakenbank Merril Lynch en runde daarna zijn eigen advieskantoor Eureffect. Later ging hij in het vastgoed en twee jaar geleden stapte hij in de fruithandel.
The Wolf of Wall StreetNa het verschijnen van de film The Wolf of Wall Street voerden diverse media Van L. op als een soort Nederlandse tegenhanger van de extravagante hoofdpersoon Jordan Belfort. Hij vertelde in interviews hoe hij net als Belfort rondreed in een witte Lamborghini en met klanten champagne-overgoten feestjes vierde in dure clubs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.