Video

12-jarig snookertalent speelt nu al tussen de volwassen kerels 'De oude mannen zeggen niks tegen me'

15 oktober 2015 om 09:15
nl
Hij is pas twaalf jaar oud, maar toch speelt Hans Kuijpers al in de nationale eerste divisie. Als twaalfjarige tussen de volwassen kerels op het op één na hoogste landelijke niveau. "Dit kan echt een heel grote speler worden."
Geschreven door

Als we binnenkomen zit Hans Kuijpers nog gebogen over zijn wiskundesommen. Hij zit in de brugklas, maar speelt snooker op volwassen niveau. Daarom vroeg zijn club De Distel hem of hij de thuiswedstrijden met de grote mannen mee wilde spelen. "Dat is best bijzonder", zegt Hans. "Dat vragen ze niet aan iedereen, ik ben vereerd."
Grijze mannenMaar toch, spelen tegen leeftijdsgenoten is wel wat anders dan tegen de grijze mannen. "Als ik tegen mijn eigen leeftijd speel, dan lachen we af en toe wat, of we praten tussen de punten door. Die oudere mannen zeggen niks tegen me, ze zijn heel serieus. Niemand wil natuurlijk verliezen van iemand van twaalf jaar oud."
Het is uniek, iemand die op zo'n jonge leeftijd al tussen de senioren speelt. Maar Hans wordt voorzichtig gebracht, voorlopig speelt hij alleen thuiswedstrijden. "Ik moet ook gewoon mijn school halen. En als je uit speelt ben je zomaar om twee uur 's nachts thuis, en dat is iets te laat als je de dag erna naar school moet."
Grote spelerMaar gelukkig zijn er andere teamgenoten om dat op te vangen. Zoals de 77-jarige Ad Roverts. Hij stelt lachend vast dat je misschien wel een beetje kan spreken van een generatiekloof binnen het team. Maar toch is Hans meer dan welkom. "Deze jongen stoomt snel door naar de eredivisie. Het kan een heel grote speler worden. Maar dan moet hij er wel alles voor laten."
Alle begin is moeilijk, Hans verliest bij zijn debuut in de eerste divisie drie potjes, maar toch is het volgens vader Corné goed dat hij meedoet. "Hier leert hij ontzettend veel van. En daarnaast is het goed dat het snooker jonge mensen door laat stromen. De sport vergrijst, we hebben gewoon jongens, zoals Hans, nodig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!