Politiek op schoolreisje naar kerncentrale Doel

15 oktober 2015 om 03:58 • Aangepast 21 november 2020 om 15:22
nl
Raadsleden uit de regio West-Brabant gaan binnenkort op bezoek bij kerncentrale Doel in Belgie. Zij gingen woensdagavond in op een uitnodiging van Jan Trangez, de directeur van het Belgische kerncomplex.
Profielfoto van
Geschreven door

Lokale politici in West-Brabant hebben grote behoefte aan meer informatie en openheid over kerncentrale Doel net over de grens bij Woensdrecht. "De risico's moeten zichtbaar gemaakt worden", concludeerde burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom aan het einde van een speciale informatieavond over Doel.
Reactoren stilKerncentrale Doel heeft vier reactoren waarvan er twee buiten gebruik zijn. Doel 4 werd stilgelegd na sabotage door een personeelslid, Doel 3 werd buiten gebruik gesteld toen beschadigingen in het reactorvat werden ontdekt.
Eigenaar Electrabel wil Doel 3 zo snel mogelijk weer opstarten. Milieuverenigingen en actiecomités zijn daar tegen, zij waarschuwen de ernst van de situatie niet te onderschatten.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: 'Opstarten van kerncentrale Doel is levensgevaarlijk'
"In de raad zijn zorgen over de kerncentrale, en wij zijn geen kerngeleerden", lichtte raadslid Evert Weys (GBWP) de aanleiding voor de bijeenkomst toe. Een aantal Bergse fracties initieerde het overleg in het Markiezenhof met sprekers als Doel-directeur Jan Trangez. Uitgenodigd waren raadsleden van de gemeenten Bergen op Zoom, Breda, Reimerswaal, Roosendaal, Tholen en Woensdrecht.

Wachten op privacy instellingen...

Grens is grensDe Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en diens Belgische tegenhanger FANC hebben stapels rampenplannen klaarliggen mocht er iets misgaan op nucleair gebied.
Straling stopt niet bij de grens en dat is met name nog een punt van zorgen voor veel raadsleden. Mede-initiator Gertjan Huismans (VVD): "De systemen over de grens en aan deze kant zijn twee verschillende politiek-bestuurlijke systemen. Ik vraag me ook na deze avond wel nog af hoe dat beter kan."
Wanneer het informatieve reisje naar Doel gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.