'Oekraïne kon ramp met MH17 niet voorzien', ambassadeur reageert op harde conclusie onderzoek

15 oktober 2015 om 08:22
nl
Oekraïne heeft zijn luchtruim boven het onrustige oosten vorig jaar niet gesloten, omdat het land niet wist dat separatisten wapens hadden om burgervliegtuigen neer te halen. Dat zegt de Oekraïense ambassadeur in Nederland donderdag in De Telegraaf.
Geschreven door

De ambassadeur, Olexander Horin, reageert daarmee op het onderzoeksrapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag over de MH17-vliegramp presenteerde. In dat rapport stond juist dat er 'voldoende aanleiding' was om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne te sluiten.
LEES OOK: Harde conclusie over vliegramp MH17: 'Oekraïne had luchtruim moeten sluiten'
'Ook luchtruim Syrië en Irak later dicht'"We wisten niet dat de separatisten wapens hadden met een bereik van tien kilometer hoogte'', stelt de diplomaat in de krant. Hij wijst erop dat het luchtruim boven Syrië en Irak onlangs pas werd gesloten nadat was gewaarschuwd voor Russische kruisraketten.
"Maar daarvoor was er ook oorlog. Werd het luchtruim toen gesloten voor commerciële vluchten? Nee", reageert de ambassadeur.
Oekraïne had volgens Horin vlak voor het neerhalen van de MH17, waardoor vijftig Brabanders om het leven kwamen, de vlieggrens voor de burgerluchtvaart verhoogd naar minimaal 9,7 kilometer.
'Nieuwe regels nodig'De diplomaat schaart zich wel achter de conclusies uit het MH17-rapport. Hij vindt dat de ramp laat zien dat nieuwe regels nodig zijn voor vliegen boven gebieden waar een oorlog aan de gang is.
"Verder heeft iedereen de situatie verkeerd ingeschat door geen verband te leggen tussen het militaire conflict en het gevaar voor de burgerluchtvaart."
LEES OOK: De belangrijkste conclusies in het onderzoeksrapport op een rij
'We moeten het officiële onderzoek afwachten'Horin wil zich niet uitlaten over de schuldvraag, al weet volgens hem iedereen al wie verantwoordelijk is voor de ramp. "Maar we moeten het officiële onderzoek afwachten", zegt hij over het strafrechtelijke onderzoek van het Openbaar Ministerie dat nog in volle gang in. Dat onderzoek is naar verwachting volgend jaar afgerond.
LEES OOK: Nabestaande MH17 wil dat iemand voor vliegramp gaat boeten
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=aNNOX2O1cFQ]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.