Video

Leerlingen speciaal onderwijs leren hoe ze een huishouden runnen

15 oktober 2015 om 20:25
nl
Eindhoven heeft sinds donderdag een Woonschool. Om leerlingen met een beperking te leren zoveel mogelijk zelfstandig te laten wonen is er een woonhuis ingericht. Daar leren de jongeren letterlijk hun eigen boontjes doppen.
Geschreven door

Ramen lappen, koken en boodschappen doen. Voor de meeste mensen is het voor de hand liggend, maar jongeren met een beperking moeten leren om zelfstandig te functioneren.
Volgens Annemieke Verberne van de Stichting Speciaal Onderwijs Eindhoven is een praktijkhuis daarbij heel belangrijk. "We merken bij leerlingen die we buiten de schoolse omgeving brengen en in een zo realistisch mogelijke omgeving trainen, dat ze makkelijker de overstap maken naar het 'normale' leven."
Melike vindt het fijn dat ze bijvoorbeeld koken nu echt in de praktijk leert. "Opruimen, poetsen, ramen wassen; ik heb hier al veel dingen geleerd. En ik ben ook meer blij."
Zelfstandig in een beschermde omgevingUiteindelijk komen veel van deze jongeren in het begeleid wonen terecht. Maar ook daarvoor zijn deze lessen nuttig. Verberne: "Begeleid wonen is niet alleen maar aan het handje en wij doen alles voor jou. Het is juist ook bedoeld om zo zelfstandig mogelijk te functioneren binnen een beschermde omgeving."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.