PSV treft in Wolfsburg een stad in paniek en voetbalclub in onzekerheid

16 oktober 2015 om 18:28 • Aangepast 21 november 2020 om 15:19
nl
Supporters van PSV die volgende week voor de tweede uitwedstrijd in de Champions League naar Wolfsburg afreizen, bezoeken de Duitse stad op een bijzonder moment. Wolfsburg wordt momenteel hard geraakt door de crisis bij Volkswagen. Een korte wandeling door de stad maakt direct al duidelijk dat de zorgen groot zijn.
Profielfoto van
Geschreven door

Van de 120.000 inwoners van Wolfsburg zijn er 75.000 werkzaam voor het automerk, 90% van de stad is direct of indirect verbonden aan de fabriek. De stad is, sinds de introductie van het merk in 1936, om de fabriek van Volkswagen heen gebouwd.
Niet gek dat er paniek in de stad is nadat het schandaal met vervuilde dieselmotoren uitbrak. Een crisis met mondiale impact, al zullen de hardste klappen in Wolfsburg vallen. Een miljardenboete dreigt voor Volkswagen en het is op dit moment niet duidelijk of er ontslagen gaan vallen in de fabriek. “De stad is in crisis”, zegt de man op de straat.

Wachten op privacy instellingen...

Lokhoff: 'Fans zijn onzeker'De crew van FC Onder Ons, het voetbalprogramma van Omroep Brabant, was de afgelopen dagen in Duitsland om een uitzending met assistent-trainer Ton Lokhoff van VFL Wolfsburg op te nemen. Ook de Prinsenbekenaar voelt de impact van het schandaal. “We gaan gewoon door. Alleen merk je bij de supporters, die natuurlijk allemaal bij Volkswagen werken, wel een bepaalde onzekerheid.”
Niet alleen de stad, maar ook VFL Wolfsburg verkeert in onzekerheid. De voetbalclub is volledig eigendom van Volkswagen, de kans is aannemelijk dat het budget aanzienlijk teruggeschroefd wordt in de toekomst. “Het is duidelijk dat er wat kan gaan gebeuren”, zegt Lokhoff in FC Onder Ons.
“Maar ik kan niet gaan praten over iets wat nog compleet onzeker is. Ik ben niet bang dat we van Champions League terug naar de middenmoot van de Bundesliga vallen.”
ZIE OOK: Ton Lokhoff maakt zich bij Wolfsburg drukker om NAC Breda dan om PSV
Bas Dost: 'Het heeft effect op ons'Bas Dost, de Nederlandse spits van VFL Wolfsburg is duidelijk: “Iedereen werkt bij Volkswagen en iedereen is fan van de club. Het heeft effect op ons. Daarnaast hebben we het ook over de hoofdsponsor en de bezitter van de club. Als het daar slecht mee gaat, is het voor ons niet goed.”
PSV verdedigt woensdag in de koppositie in poule B van de Champions League. VFL Wolfsburg is hekkensluiter in de groep, maar die cijfers zeggen niet veel. Alle ploegen hebben na twee duels drie punten. De Eindhovense club wordt door 1300 fans gesteund in Wolfsburg.

Wachten op privacy instellingen...

FC Onder Ons, met Ton Lokhoff aan tafel bij presentator Job van der Zon en analist Paul Post, is tot zaterdagavond ieder uur te zien op Omroep Brabant TV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.