'Regionale journalistiek moet versterkt worden', provincie tegen bezuinigingen op Omroep Brabant

16 oktober 2015 om 21:11
nl
De provincie heeft zich vrijdag uitgesproken tegen de forse bezuinigingen die Omroep Brabant boven het hoofd hangen.
Geschreven door

De provincie wijst erop dat regionale media belangrijk zijn voor het behoud en de ontwikkeling van de Brabantse identiteit en cultuur. "Zij berichten als enige over de normale provinciale aangelegenheden. Ze zijn zo een informatiebron en bieden een platform aan de provinciale politiek."
Positie versterkenProvinciale Staten beloven zich actief in te zetten om de positie van de regionale omroep en regionale journalistiek te versterken. Alle fracties behalve VVD en PVV stemden voor de motie, die was ingediend door de SP en de PvdA.
De dertien regionale omroepen moeten gezamenlijk zeventien miljoen euro bezuinigen, staat in het regeerakkoord. Als dit plan van staatssecretaris Sander Dekker wordt overgenomen, sneuvelen in totaal 150 tot 180 banen.
Tien miljoen beschikbaar stellenDe landelijke SP-fractie stelde de Tweede Kamer begin oktober voor om tien miljoen euro beschikbaar te stellen om de regionale journalistiek te versterken.
Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk staat de regionale journalistiek zwaar onder druk door de vele reorganisaties bij de kranten en de bezuinigingen op de regionale omroepen. Hij vreest dat de organisaties hierdoor hun journalistieke publieke taak minder goed kunnen vervullen, namelijk het onafhankelijk controleren van gemeenten en provincies.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.