Video

'Niet vluchtelingen opvangen en daarna geen kansen geven', kritiek burgemeester Noordanus op kabinet

16 oktober 2015 om 20:50
nl
Burgemeester Noordanus van de gemeente Tilburg wil dat er meer kansen komen voor vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. "Je kunt niet mensen opvangen en ze vervolgens geen kansen geven. Het kabinet kijkt tot op heden weg." Dat zei Noordanus vrijdag tijdens een ontmoeting met zo'n twintig vluchtelingen uit Syrië en Eritrea.
Geschreven door

De burgemeester dronk op het stadhuis koffie met de groep om hun verhalen te horen en vragen te beantwoorden. "Ik wilde horen hoe ze hun toekomst zien. Deze mensen zijn met reden gevlucht en voelen zich hier verloren. Ik wil weten wat wij als stad moeten doen om ze kansen te geven en zij willen ook weten wat ze zelf kunnen doen."
Diploma's niet geaccepteerdDe burgemeester noemde de bijeenkomst 'leerzaam'. Een groot probleem volgens hem is dat diploma's van vluchtelingen niet geaccepteerd worden in Nederland. "Door de strenge regels hebben ze geen kansen en dat wil ik aankaarten bij het kabinet."
Ook moet er in Tilburg een ontmoetingsplek komen, vindt Noordanus. "Deze mensen zijn landgenoten van elkaar en willen elkaar graag zien en helpen."
Een jongeman uit Syrië die bij de burgemeester op bezoek was in het stadhuis liet vrijdag weten graag aan de slag te willen in Nederland. "Ik ben bezig met een cursus Nederlands en ik doe vrijwilligerswerk. Zo leer ik de taal sneller, want ik wil graag snel iets kunnen doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.