'Drugscriminelen in Brabant hebben te lang de ruimte gekregen', aldus Cyrille Fijnaut

17 oktober 2015 om 15:54
nl
Drugscriminelen hebben in Brabant te lang de ruimte gekregen van politie en justitie. De macht die ze daardoor kregen, heeft ervoor gezorgd dat ze in staat waren politieman Mark M. om te kopen. Dat zei de Tilburgse criminoloog Cyrille Fijnaut zaterdag in het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag van Omroep Brabant.
Geschreven door

Fijnaut zegt dat hij niet verrast is over het feit dat de criminelen in actie komen nu de politie ze op de hielen zit. "Dat kon je verwachten", zegt Fijnaut. "Ze nemen hun tegenmaatregelen."  
'De ene agent, de ander crimineel'Fijnaut deed in de jaren tachtig en negentig onderzoek deed naar corruptie bij de politie. Daaruit bleek dat criminelen soms heel bedreven zijn in het betrekken van politiemensen in hun zaakjes. "Soms kennen ze elkaar nog van school. De ene is politieman geworden, de andere crimineel."
Het belangrijkste wapen tegen corruptie bij de politie is volgens Fijnaut bewustwording. "Politiemensen moeten zich ervan bewust zijn dat ze benaderd kunnen worden door de onderwereld."
'Aannemen Mark M. is onbegrijpelijk'Maar ook een goede screening is volgens hem van belang. Daarom noemt hij het 'onbegrijpelijk' dat politiemol Mark M. is aangenomen bij de politie terwijl er een negatief advies was van de veiligheidsdienst AIVD. Fijnaut vindt ook dat de politie nog eens goed moet kijken wie toegang krijgen tot gevoelige dossiers en wie niet.
Fijnaut maakt zich zorgen over de Brabantse onderwereld. "Brabant heeft twee kanten: het bloeiende, welvarende Brabant, en aan de andere kant de plek waar illegale activiteiten gedijen. Vroeg of laat worden die twee met elkaar in verband gebracht en dan heb je een groot probleem."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.