Boeren en buren, een ongelukkige combinatie

19 oktober 2015 om 08:49
Op 62 plaatsen in Brabant hebben mensen zoveel last van veehouderijen in de buurt dat ze zich gemeld hebben bij het 'urgentieteam'. Dat blijkt uit cijfers dat dit team bekend heeft gemaakt. Op nog maar drie plaatsen is het gelukt om een akkoord te sluiten tussen boeren en hun buren.
Geschreven door

Het urgentieteam is anderhalf jaar geleden ingesteld door de provincie, gemeenten, Brabantse Milieufederatie (BMF) en boerenorganisatie ZLTO. Het team heeft als opdracht om de ergste knelpunten rond de intensieve veehouderij op te lossen.
VertrouwenVolgens teamleider Hans van Dommelen is het belangrijkste dat boeren en buren weer met elkaar in gesprek raken. "Je merkt dat in veel gevallen het vertrouwen weg is, en dat kun je alleen herstellen door met elkaar te praten."
Volgens hem zit de oplossing soms ook in kleine dingen: het verplaatsen van de kadaverplek of een andere rijroute van vrachtwagens.
Verschuilen achter vergunningHij vindt wel dat boeren zich te vaak verschuilen achter de vergunning die ze hebben. "Kennelijk zijn mensen vergeten dat ze verantwoordelijk zijn voor hun omgeving en dat ze rekening moeten houden met hun buren", zegt Van Dommelen. Hij denkt dat van de 62 aanmeldingen er 21 zo ernstig zijn dat er bedrijven opgedoekt zullen moeten worden.
Dat er nu nog maar in drie gevallen een oplossing is gevonden, vindt Nol Verdaasdonk van de BMF niet verwonderlijk. "Ik ben daar ook best teleurgesteld over, maar deze situatie is in 50 jaar gegroeid, daar maak je niet in anderhalf jaar een einde aan."

Wachten op privacy instellingen...