Video

Voetveer Sint Agatha na veertig jaar weer in gebruik voor 'een behouden vaart' na restauratie

17 oktober 2015 om 20:17
nl
Een volgestroomde Maaskade in Cuijk en volop bootjes in het water. Even leek het erop of Sinterklaas zaterdag al voet aan wal zette. Maar het was de tewaterlating van het in ere herstelde voetveertje Zeldenrust dat zoveel bekijks trok. Na bijna veertig jaar gaat het voetveertje tussen Sint Agatha en het Limburgse Middelaar weer varen.
Geschreven door

Frank Jansen en Frans Bus uit Cuijk vonden het verwaarloosde pontje op een opslagplaats in Limburg en besloten het voetveertje van weleer een tweede leven te geven.
Ook sociale verbindingDe Zeldenrust voer van 1947 tot 1968, bijna twintig jaar, tussen Sint Agatha en Middelaar. Het was niet alleen een logistieke verbinding, maar ook een sociale verbinding. "De twee dorpen hadden vroeger veel contact met elkaar en dat willen we eigenlijk weer creeëren", vertelt Frans Bus. "Het is een stukje cultureel erfgoed."
Van de sloop geredHet voetveertje van weleer was op sterven na dood, getuige de foto's die de inwoners van Cuijk maakte op de vindplaats. "De romp was net een gatenkaas. Als je hem optilde, kon je er zo doorheen kijken."
Op de foto's is goed te zien dat eigenlijk alleen de schuit er nog was, het stuurhutje en de motor waren verdwenen. Maar met wat hulp van een grote groep vrijwilligers en een scheepsbouwer kon de Zeldenrust een tweede leven krijgen.
'Mooier dan vroeger'Met een fles champagne die tegen boeg ketste, werd de 'herboren' Zeldenrust gedoopt. Bijna hagelnieuw. Vlak daarna werd het gerestaureerde voetveertje te water gelaten. Burgemeester Wim Hillenaar is er trots op dat de restauratie op initiatief van zijn inwoners is gedaan. "Hij is in 1968 uit de vaart gegaan, dat is het jaar dat ik geboren ben. Zo meteen mag ik aan boord!"
Met het getoeter van scheepshoorns wordt het voetveertje gegroet. Op weg naar Sint Agatha voor een eerste vaartochtje op de Maas na bijna veertig jaar. Voordat de nieuwe Zeldenrust weer definitief in de vaart gaat, moet-ie nog een laatste opknapbeurt ondergaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.