Video

Bosch Kutbier gaat viral op internet en is provocerend lekker

19 oktober 2015 om 17:20
nl
Vrouwen die brouwen: De Bossche dames Janneke Pieters en Mary-Jane Snelders maken bij bierliefhebbers in heel Nederland de tongen los, met het zelf gebrouwen Bossche Kutbier. Het bier is een ode aan de Bossche Kut, dat is een echte Bossche volksvrouw uit een dito buurt. Een eerste brouwsel, goed voor een paar duizend flesjes, was binnen zes dagen al uitverkocht.
Geschreven door

Liefhebbers van en nieuwsgierigen naar het nieuwe Kutbier komen uit alle delen van het land naar de Tramkade in Den Bosch. In één van de hallen van een leegstaand industrieel complex, was zondag de laatste mogelijkheid om het bestelde bier af te halen. De brouwende vrouwen, Janneke en Mary-Jane, zijn stomverbaasd en blij dat hun Kutbier zo succesvol is. "We zijn op Facebook wijd verspreid, overal kun je ons terugvinden", zegt Janneke Pieters. "We staat er zelf versteld van hoe groot die vraag is en dat mensen het zo leuk vinden."
Bossche volksvrouwHet bier is een ode aan de Bossche volksvrouw, ofwel de Bossche Kut. "Een Bossche Kut is een vrouwtje met een heel onnatuurlijke haarkleur, die heel veel make-up draagt en vaak op een brommertje door de stad gaat", vertelt Mary-Jane Snelders. Die daar aan toevoegt dat ze in veel gevallen de naam Anita, Sharon of Jane zal dragen.
Blond met pruimenAan de receptuur heeft Janneke Pieters een half jaar gesleuteld. "Het is een blond bier met pruimen. Het is geen muffe pruim. Samen met korianderzaad geeft dat een frisse smaak aan het bier." Pieters weet waar ze het over heeft want ze is afgestudeerd aan de Hogere Agrarische School voor Food Design& Innovation.
Omdat het Kutbier als een gek verkoopt gaan de dames alweer snel achter de brouwketel. Begin december moet een nieuwe lading Kutbier leverbaar zijn om de dorst te lessen. Brouwerij Boegbeeld, maakt de tongen letterlijk los.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.