Video

‘Kind in onderbroek buiten’, misstanden zorgboerderij Molenschot in programma Undercover

19 oktober 2015 om 12:03
nl
“Ik hou het hier geen dag langer vol. Ik wil hier weg.” Dat zegt de zoon van Anja Goutziers in het SBS-programma Undercover van Alberto Stegeman. De zoon van Goutziers woont in zorgboerderij de Hoge Aard in Molenschot.
Geschreven door

In de zorgboerderij zou volgens Goutziers en twee ex-medewerkers het nodige mis zijn. “Kinderen krijgen als straf geen eten, moeten zeven dagen per week werken of worden geslagen. Het is een strafkamp en heeft weinig met zorg te maken”, zegt  ex-medewerkster Natasja van den Boomen.
'Hersenloze wezens'“Ik heb met eigen ogen gezien dat een kind in zijn onderbroek in de kou buiten stond omdat hij in bed had geplast. Brieven worden verscheurd en cadeautjes afgepakt. Zo ga je niet met kinderen om”, vertelt Jeanne van den Muijsenberg. Ook zouden kinderen na werktijd opgesloten worden in hun kamer en met niemand mogen praten. Volgens de ex-medewerkers worden de bewoners van de zorgboerderij door de eigenaressen gezien als ‘hersenloze wezens’.
De 20-jarige zoon van Anja Goutziers woont al zo’n zeven jaar op de zorgboerderij in Molenschot. “Hij krijgt nauwelijks begeleiding en wordt gebruikt om de manege van de eigenaressen draaiende te houden. Hij moet werken, zeven dagen per week. Onder het mom van therapie moet hij de stallen schoonhouden, in de manege werken en het gras maaien. Dan hoeven ze niemand in dienst te nemen, maar ze strijken wel pgb-gelden op”, vertelt ze tegen programmamaker Alberto Stegeman. Goutziers: “Het ergste is dat ik mijn zoon niet mag vertellen dat zijn opa is overleden."
Geluidopname De zoon van Anja staat onder toezicht van een curator. Daarom kan Anja hem niet zelf bij de zorgboerderij weghalen. Anja kan een keer per maand op bezoek bij haar zoon. In samenspraak met Stegeman werden van een van haar bezoeken geheime opnames gemaakt. Zondagavond waren die geluidsopnames in het programma te horen. In die opnames is te horen dat haar zoon bang is en weg wil. De zorgboerderij wil niet reageren.
Behalve de geluidsopname infiltreerde ook een medewerker van het tv-programma Undercover maandenlang in de zorgboerderij om de misstanden aan de kaak te stellen. Volgende week zondag zijn daar beelden van te zien in het tv-programma.
Zorgboerderij De Hoge Aard vangt kwetsbare kinderen en jongvolwassenen met onder meer psychische problemen op. De boerderij verzorgt dagbesteding en verblijf voor tenminste negen kinderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.