Wow! Enorme meerval 'Big Mama' in Westerhoven op beeld [VIDEO]

20 oktober 2015 om 10:04
nl
Ze is een fenomeen in de Brabantse onderwaterwereld: Big Mama. Een reuze meerval van 2,5 meter die zwemt in een waterplas op de Kempervennen in Westerhoven. Duikers uit heel Europa komen ernaartoe om een glimp van haar op te vangen. Duikschoolhouder Neno Peschl: "Ze komen uit België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en zelfs uit Engeland."
Geschreven door

Big Mama werd in 1985 uitgezet in de Westerhovense waterplas. "Toen was ze nog maar zo'n twintig centimeter", vertelt Jan Henselmans van Groenbeheer Kempervennen. "Ondertussen tikt de ze de 2,5 meter aan. Het wereldrecord staat op 2,78 meter. Big Mama is nu zo'n dertig jaar oud en kan wel tachtig jaar worden. Dus ze heeft nog vijftig jaar te gaan en groeit nog steeds."
Grote donkere schimDe meerval, ook wel de 'Koningin van de Kempervennen' genoemd, werd door Peschl zelf opgemerkt. "Ik was aan het duiken en zag een grote donkere schim links van me. Ik keek op en zag een enorme vis. Later ben ik gaan kijken in een boekje en het bleek een enorme meerval te zijn."
Populair bij duikersDuikers uit de hele wereld reizen af naar de Kempervennen om een keer naar Big Mama te kunnen duiken. "Ze vinden het spannend en beginnen met een klein beetje koudwatervrees", vertelt Pesch.
"Daarna brieven we de duikers over wat ze kunnen verwachten en hoe ze Big Mama kunnen tegenkomen. Met wat gezonde spanning gaan ze vervolgens het water in. Uiteindelijk begroeten ze de meerval en voelen zich super die dag."
Niet gevaarlijkHet 'Brabantse monster van Lochness' is niet gevaarlijk volgens Peschl. "Ze heeft wel tandjes, zo grof als schuurpapier, maar doet verder niks. Ze is wel nieuwsgierig en komt altijd even kijken, maar ziet mensen niet als natuurlijk voedsel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.