De watercentrale van vader en zoon Taks uit Sint-Michielsgestel is bijna af

SINT-MICHIELSGESTEL - Het is een bijzondere dag voor Bram en Jan Taks uit Sint-Michielsgestel, want vandaag is de kern van hun eigen waterkrachtcentrale, een enorme schroef van 9 bij 4 meter, geplaatst. Wat begon als een grap is daarmee bijna een voltooid project, dat straks zo'n tweehonderd huishoudens van energie gaat voorzien.
Het plan voor de centrale ontstond jaren geleden al. "We dachten na over hoe het zou zijn om in de Dommel bij de stuw energie op te wekken. Het was ooit een grapje. Dat het er nu vijf jaar later echt gaat komen en dat mensen erin wilden investeren, hadden we nooit durven hopen”, zei hij eerder.LEES OOK: Uit de hand gelopen grap over een watercentrale wordt werkelijkheid dankzij 350.000 euro

Onder de noemer 'Dommelstroom' lukten het Bram en Jan om in totaal 750.000 euro op te halen voor een vijzelturbine in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Daarnaast haalden ze ook al 250.000 euro op dankzij sponsoren.

Een lening bij de bank was daarom niet nodig. Dat is ook goed nieuws voor alle investeerders, want de winst die de turbine gaat maken kan zo direct aan hen uitgekeerd worden.

Publiek
Veel inwoners uit Sint-Michielsgestel hebben ook geïnvesteerd. Het was dan ook druk met mensen die kwamen kijken naar de plaatsing. "Ik heb uit idealisme geïnvesteerd", vertelt John Barendregt. "Ik vind het mooi omdat het een burgerinitiatief is en dat we op een duurzame manier energie opwekken."

Maar niet alleen de inwoners van Sint-Michielsgestel hadden hun kleedje uitgespreid om te kijken. "Dat is toch genieten, zo met een bakje koffie in de zon", vertelt een man die staat te kijken. "We zijn met de fietsclub uit Boxtel gekomen omdat we het graag wilden zien."LEES OOK: Vader en zoon Taks crowdfunden 750.000 euro om zelf stroom op te wekken in De Dommel

Opening
Hoewel met het plaatsen van de schroef en trog een groot deel van de bouw voltooid is, is de waterkrachtcentrale nog niet klaar. De laatste afwerkingen vinden de komende maanden plaats en dan is 5 november de officiële opening.

En dat gaat na vijf jaar werken zeker een groot feest worden voor Jan en Bram. "We hebben vijfhonderd investeerders, voor iedere investeerder een halve fles champagne dus dat wordt een feest", grapt vader Jan.