Video

Vlaamse en Nederlandse kids redden Radio Baarle

20 oktober 2015 om 00:20
nl
Lokale radiozender Radio Baarle wil blijven bestaan. Daarom is radiomaker Nick Theys begonnen met een kinderprogramma en een jongerenprogramma. Vlaamse en Nederlandse basisschoolkinderen en pubers bestieren een keer per week de zender, in de hoop dat ze door het radiovirus besmet worden. "Lekker Belgenmoppen tappen en grappen maken over de Nederlanders."
Geschreven door

De mooiste grappen gaan nu over het EK voetbal. Cas, uit Nederland, wil het er niet meer over hebben. Hij is een van de jonge radiomakers van het programma After School Radio. Hij vindt de grappen flauw. Maar hij vindt radiomaken superleuk.
"Alleen TV lijkt me leuker", zegt hij. Cas is vrolijk en goedgebekt. Net als de andere drie kinderen uit Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Twee aan twee zitten ze in het radioproject. Later willen ze voor Studio Brussel of misschien wel voor Omroep Brabant werken.
OpaBrooklyn is het enige meisje in de groep. Maar ze houdt de mannen er wel onder. Tijs en Adriaan zijn de twee Vlamingen van het stel.  "Ik moet altijd even over een drempel heen, maar daarna vind ik het heel tof", zegt de ietwat verlegen Adriaan. Tijs is de man van de radio. Hij weet er veel van. "Je bent aan het vertellen op de radio zodat andere mensen naar je kunnen luisteren", vertelt hij trots. Zijn grootste fan is opa. Die komt hem ophalen.
Nick Theys van Radio Baarle legt uit waarom het zo belangrijk is dat jonge kinderen en ook pubers al met de lokale omroep in aanraking komen. "De lokale omroep kampt met veel oudere medewerkers en vrijwilligers. We willen vernieuwen en verjongen. Want als de ouderen er niet meer zijn, dan moeten anderen het gaan doen. Deze jeugd dus."
MoppentrommelDe verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse kinderen zijn volgens Theys hun al dan niet grote mond. "De Nederlandse kinderen zijn iets stoerder op de zender, de Vlaamse iets netter. Maar voornamelijk gaat het hier om lol trappen en plezier maken en dat doen we allemaal. De leukste rubriek is en blijft de moppentrommel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.