Oud-wethouder van Helmond Peter Tielemans opgepakt voor fraude en corruptie

20 oktober 2015 om 18:14
nl
Oud-wethouder van Helmond Peter Tielemans (58) is maandagmorgen opgepakt in zijn huis. Tielemans wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke corruptie, meldt justitie. De partij van de oud-wethouder deed aangifte nadat het bestuur een bankrekening had ontdekt, die op naam van de partij stond, maar onbekend was.
Geschreven door

De rijksrecherche is een onderzoek gestart nadat door de voormalige politieke partij van Tielemans aangifte van fraude werd gedaan, staat in een verklaring van justitie. Tielemans was lid van de partij Sociaal Democraten Ondernemend Helmond. Deze partij is inmiddels gefuseerd met een andere partij en heet nu Lokaal Sterk.
LEES OOK: Oud-wethouder Peter Tielemans: van taxibonnetjes tot geheime bankrekening
Geld voor privégebruikDe oud-wethouder zou geld van de partij gebruikt hebben om privé-uitgaven te doen. Ook zou hij, terwijl hij wachtgeld ontving, werkzaamheden hebben verricht waar hij geld voor kreeg.
Tielemans zit in voorarrest. Hij mag vanwege opgelegde beperkingen alleen contact met zijn advocaat hebben.
In opspraakHij raakte in 2013 in opspraak toen aan het licht kwam dat hij onterecht taxiritten declareerde bij de gemeente. Die ritten gingen naar de kroeg.
Na het declaratieschandaal deed een commissie onderzoek naar declaraties van de gemeente Helmond. De onderzoekscommissie oordeelde dat Tielemans de kosten van de taxiritten, 1879 euro, moest terugbetalen. De gemeente Helmond scherpte de regels rond declaraties van bestuurders aan na de affaire.
Vreemde bankrekeningHet bestuur van SDOH deed eind vorig jaar aangifte na de ontdekking van een bankrekening. Die stond op naam van de partij, maar het bestuur kende de bankrekening helemaal niet. Volgens het bestuur stond de bankrekening op het adres van Peter Tielemans. "We wilden niet aansprakelijk zijn voor deze rekening en dus hebben we aangifte gedaan," zegt fractievoorzitter Harrie van Dijk van Lokaal Sterk. De bankrekening werd ontdekt tijdens de voorbereidingen van de fusie van de SDOH met Helmondse Belangen.
De fractievoorzitter weet niet of de beschuldigingen van justitie verband houden met deze rekening. "We hebben eigenlijk helemaal geen contact meer gehad met justitie sinds de aangifte, we zijn er nooit over geïnformeerd of er zelf over verhoord." Op de rekening stond geld, maar de fractievoorzitter wil niet zeggen hoeveel. "Dat is nu onder de rechter." Van Dijk benadrukt dat de rekening wel op naam van de partij stond, maar dat de partij er niets mee te maken heeft. "Vandaar ook de aangifte."
Fractieleden reageren 'geschokt'De fractieleden van Lokaal Sterk hebben, volgens Van Dijk, geschokt gereageerd op het nieuws. De fractievoorzitter heeft dinsdagavond zijn fractieleden ingelicht over de ontwikkelingen. "Het is een oud-fractiegenoot dus het is logisch dat er zo is gereageerd", vertelt hij.
Daarnaast heeft Van Dijk zijn fractiegenoten ook verteld over de aangifte die het partijbestuur vorig jaar deed over de onbekende rekening. De aangifte is al die tijd alleen bij het bestuur bekend geweest. "We wilden voorkomen dat het feit groter of kleiner gemaakt zou worden", vertelt hij. "We wilden eerst de uitkomst van het onderzoek afwachten." Volgens Van Dijk was de rest van de fractie het eens met het handelen van het bestuur.
Van Dijk laat weten dat hij en zijn partij nog geen oordeel willen geven over de verdenkingen. Daarvoor willen ze eerst de rest van het onderzoek afwachten.
'Donderslag bij heldere hemel'Oud-wethouder Jan van den Heuvel van de gemeente Helmond is geschokt door de arrestatie van Peter Tielemans. "Inhoudelijk weet ik er niets van, maar het verbaast me in hoge mate. Donderslag bij heldere hemel is wel een goede omschrijving, ja." Van den Heuvel werkte acht jaar lang samen met Tielemans.
"Ik hoop dat snel duidelijk wordt wat de aantijgingen precies zijn en dat we ook het antwoord van Peter Tielemans daarop kunnen horen." De gemeente Helmond laat weten geen reactie te willen geven op de arrestatie van Tielemans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.