Video

Orgasme van tien minuten: ook daar dachten ze over na op het Philips Natlab in Eindhoven

20 oktober 2015 om 19:35
nl
De CD-speler, elektronische muziek én de kleurentelevisie. De knappe koppen van het Eindhovense Natlab zijn er allemaal mee bezig geweest. De creatieve werkplaats heeft in de loop der jaren veel uitvindingen opgeleverd. Minder mensen weten dat ze op het Natlab ook een poosje bezig zijn geweest met vibrators. Een vrouwelijk orgasme van tien minuten was de doelstelling!
Geschreven door

Het is een van de verhalen op de app 'Strijpstories' die deze week is gelanceerd op de Dutch Design Week. Met een smartphone en een koptelefoon wordt een wandeling over Strijp zo een heel andere belevenis. Lopend tussen de oude fabrieksgebouwen hoor je wat daar vroeger allemaal gebeurde.
Bureau BovenDe app doet het ook gewoon nog na de Dutch Design Week.De Strijpapp is gemaakt door journalisten van Bureau Boven die eerder in de geschiedenis doken van een groot Shellterrein in Amsterdam. Ze maakten tien verhalen over de geschiedenis van Strijp S, die via een smartphone te beluisteren zijn; de app kan zelf bepalen waar je loopt en zo het dichtstbijzijnde verhaal laten horen.
Het Natlab komt in de verhalen vaak terug. Het stond bekend als een plaats waar mensen met ideeën veel ruimte kregen van werkgever Philips. Er werd fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan (wat bij een bedrijf bijzonder is) en er werd bekeken hoe dat onderzoek in nieuwe Philipsproducten kon worden toegepast. De wereld heeft er onder andere de kleurentelevisie en de CD--speler aan te danken.
Kid Baltan Op hetzelfde Natlab was ook Kid Baltan bezig. Het is de bijnaam van Dick Raaijmakers die bij Philips een eigen studio had om elektronische muziek te componeren. Hij was een van de eersten in Nederland die daarmee bezig was.
En dan het verhaal over de vibrators natuurlijk. Midden in de seksuele revolutie van de jaren zestig vroeg Philips zich af wat daarmee allemaal te doen was. Op de Strijpapp vertelt een van de wetenschappers over de proefopstelling waarmee het vrouwelijk orgasme werd onderzocht. 't Is onderzoek dat vrij snel werd stilgelegd, maar dat wel de vrijheid van denken op het Natlab weergeeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.