Video

Oud-wethouder Peter Tielemans: van taxibonnetjes tot geheime bankrekening

20 oktober 2015 om 19:31
nl
Oud-wethouder Peter Tielemans zit sinds maandag vast voor fraude, oplichting, corruptie en verduistering. In 2013 raakte hij in opspraak vanwege onterecht gedeclareerde taxiritjes. Tielemans trad af en er ontstond een bestuurscrisis in Helmond. Nu, twee jaar later, zit Tielemans vast nadat de partij van de oud-wethouder aangifte deed tegen hem. Het bestuur had een bankrekening ontdekt die op naam van de partij stond, maar onbekend was. Een overzicht van alle gebeurtenissen sinds 2013.
Geschreven door

1 juni 2013 – Tielemans in opspraakWethouder Peter Tielemans raakt in opspraak als blijkt dat hij op kosten van de gemeente van en naar de kroeg gaat met de taxi. Het gaat om meer dan duizend euro. Tielemans ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Gemeenteraadsleden reageren geschokt. Een taxichauffeur die Tielemans vaak als passagier had, deed een boekje open over de ritjes van de wethouder.
2 juni 2013 – Tielemans wil tijdelijk aftredenHet college neemt afstand van het declaratiegedrag van Tielemans. Hij laat per mail aan het gemeentebestuur weten tijdelijk af te willen treden. In de tussentijd kan dan een onafhankelijk onderzoek worden gedaan.
3 juni 2013 – Stekker uit Helmonds collegeDoor de affaire rond Tielemans trekt de gecombineerde fractie SDOH/D66 en Helmondse Belangen de stekker uit het college. De bestuurscrisis in Helmond is nu compleet.
4 juni 2013 – Fons Jacobs ontkent gesprekkenOud-burgemeester Fons Jacobs ontkent gesprekken te hebben gehad met Tielemans over zijn declaratiegedrag. Burgemeester Elly Blanksma haalt uit naar beide bestuurders. Volgens haar zijn ze allebei verantwoordelijk voor de declaraties.
4 juni 2013 – Onderzoek naar declaratiegedragDe gemeenteraad besluit unaniem dat er een extern onderzoek komt naar het declaratiegedrag van Tielemans.
5 juni 2013 – Tielemans reageert bij Omroep BrabantTielemans reageert voor het eerst publiekelijk op de affaire rond zijn persoon. In het Omroep Brabant-programma Onder Ons zegt hij geen spijt te hebben van de declaraties. Hij zegt slachtoffer te zijn van politieke karaktermoord.
7 juni 2013 – Gemeentesecretaris wil getuigenGemeentesecretaris Ad Marneffe wil onder ede verklaren, dat hij Tielemans heeft aangesproken op zijn declaratiegedrag én dat hij Fons Jacobs op de hoogte heeft gesteld.
20 juni 2013 – Forensisch accountant onderzoekt declaratiesHet onafhankelijk onderzoek naar declaraties van Helmondse (oud)collegeleden wordt gedaan door een forensisch accountant.
4 augustus 2013 – Minder declaraties na vertrek TielemansNa het vertrek van Tielemans is minder gedeclareerd door burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond. Of dat helemaal samen hangt met het vertrek van Tielemans, is niet hard te maken.  
19 augustus 2013 – Onderzoek valt te duur uitHet onderzoek naar het declaratiegedrag van Helmondse bestuurders valt te duur uit. Daarom wordt besloten om alleen bonnetjes tussen maart 2010 en maart 2013 te onderzoeken.
30 augustus 2013 – Tielemans opnieuw in opspraakOpnieuw is Tielemans in opspraak. Dit keer wordt bekend dat hij als raadslid in 2007 werkzaamheden heeft verricht voor Atlant Groep in ruil voor de aankoop van kunst.
3 september 2013 – Tielemans moet opheldering gevenTielemans moet opheldering geven over de omstreden kunstaankoop.
11 november 2013 – Tielemans eist excusesVolgens de oud-wethouder blijkt uit het onderzoek dat hem niets te verwijten valt. En dus eist hij excuses en rehabilitatie van de gemeente Helmond.
14 november 2013 – Onderzoek naar declaratiegedrag afgerondHet onderzoek naar het declaratiegedrag van Helmondse bestuurders is afgerond.
15 november 2013 – Uitkomsten onderzoekUit het onderzoek blijkt dat niet te achterhalen is of de declaraties die Tielemans deed, onrechtmatig waren. Wel wil de onderzoekscommissie dat hij de kosten van de ritten, 1879 euro, terugbetaalt.
18 november 2013 – Gemeente wil geld terugDe gemeente Helmond wil dat Tielemans vrijwillig het bedrag van 1879 euro terugstort.
16 januari 2014 – Tielemans maakte nog meer kostenTielemans zou ook in zijn eerste periode als wethouder in Helmond veel kosten voor taxi en in de horeca hebben gemaakt op rekening van de gemeente. Het gaat om de bestuursperiode 2002-2006, toen hij wethouder van financiën en cultuur was.
31 januari 2014 – Regels rond declaraties aangescherptDe gemeente Helmond scherpt regels rond declaraties van bestuurders aan na de affaire rond Tielemans.
20 oktober 2015 – Tielemans opgepakt voor fraude en corruptieJustitie maakt bekend dat Tielemans in zijn huis is opgepakt voor valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke corruptie. Hij zit in voorarrest en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.