Video

Hé, raap jij die troep eens op! Leerlingen Mill-Hill college gaan zelf toezicht houden

20 oktober 2015 om 20:57
nl
Een medescholier aanspreken op zijn gedrag, het lijkt niet de meest populaire bezigheid tijdens een pauze. Toch wordt het wel verwacht van de kinderen op het Mill-Hill college in Goirle. De school wil dat leerlingen zich meer bewust worden van de 'aanspreekcultuur' en zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving. Om dat te bereiken worden ze ingezet als schoolstewards.
Geschreven door

Iedere pauze gaat er een aantal leerlingen als stewards aan de slag. Met een blauw hesje aan trekken ze door de school om medescholieren aan te spreken op hun gedrag. Ze wijzen er anderen bijvoorbeeld op als ze afval laten slingeren.
Iedereen is een keer stewardDe school wil op deze manier de sociale veiligheid van de leerlingen waarborgen. "Omdat de leerlingen beseffen dat zij zelf ook een keer steward zullen zijn, nemen ze eerder wat aan van een ander", zegt docent Ester van Hekkenberg.
Voor de leerlingen aan de slag gaan als steward krijgen ze eerst les van de organisatie 'Op IJgen weize'. Tijdens deze lessen leren ze hoe ze als steward op moeten treden, maar ook hoe ze moeten reageren.
Een steward waarschuwt maar drie keerCursusleider Marcel laat ze in een toneelstukje zien hoe irritant sommige scholieren kunnen zijn. Maar helaas voor de dwarse leerling, de steward waarschuwt maar drie keer, daarna heb je een gesprekje bij de coördinator.  
Bij de vwo-brugklassers viel de cursus goed. Zij waren de allereersten die de cursus kregen. "Ik denk wel dat ik ga luisteren naar de stewards, tenzij ze zeggen dat ik een vieze boterham op moet rapen. Dat is goor als hij niet van jezelf is", vertelt een brugklasser.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.