Slim t-shirt waarschuwt voor rugklachten

20 oktober 2015 om 18:36
nl
TU-ingenieur Rik Bootsman presenteert op de Dutch Design Week zijn high-tech t-shirt BackUp. In het shirt zit elektronica verborgen die je via een app op je smartphone waarschuwt als je je (onder)rug verkeerd belast. Hierdoor word je behoed voor rugklachten.
Geschreven door

Het shirt werd van de zomer met succes getest door vijftien verpleegsters van de couveuse-afdeling van het Màxima Medisch Centrum in Veldhoven. [YouTube:body:http://youtu.be/zjdHgjUCXWs]Bootsman studeerde er vervolgens mee af op de TU in Eindhoven als industrieel ontwerper.
800 miljoen schade door rugklachtenDe elektronica in het slimme t-shirt is door Bootsma ontworpen en geprogrammeerd. De medische input kwam van de universiteit van Hasselt in België. De gegevens worden via een veilige bluetooth-verbinding uitgewisseld met de smartphone-app. Die gaat piepen als je een verkeerde houding inneemt.
Er is enthousiast gereageerd door instanties die met ziekteverzuim en re-integratie te maken hebben. Want er is jaarlijks 800 miljoen euro schade door rugklachten. Het shirt is vooral dankbaar in te zetten door mensen die nog geen last van hun rug hebben gehad. Want werknemers met rugklachten letten er meestal vanzelf al op.
ProductieBootsman is op dit moment met bedrijven in gesprek die het t-shirt in productie willen nemen. Het is de bedoeling dat de elektronica onzichtbaar verweven wordt in het uiteindelijke shirt. Dat wordt door een volgende groep studenten op de TU-Eindhoven verder ontwikkeld.
Het slimme t-shirt BackUp is tot vrijdag te bewonderen tijdens de Dutch Design Week in het Klokgebouw in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.