Video

Brabant to the future: hoe ziet onze toekomst er over dertig jaar uit?

21 oktober 2015 om 17:08
nl
Het is dertig jaar geleden dat de hoofdrolspelers van de speelfilm Back to the Future naar deze maand in dit jaar reisden. Een geschikt moment om eens na te denken over ónze toekomst. Hoe ziet de wereld er over vijftien tot dertig jaar uit? Welke technologie komt er? En wat kunnen we al?
Geschreven door

Als er iemand is die zich vastbijt in de technologie, dan is het futurist Tony Bosma uit Ulvenhout wel. Hij probeert niet de toekomst te voorspellen, maar, zo zegt hij, zich open te stellen voor de vele veranderingen die er nu al zijn.
Voorspelling #1 - Zoals de versmelting van mens en machine, die ons volgens Bosma te wachten staat. Hierbij valt te denken aan een exoskelet, waardoor iemand fors meer kracht heeft. "Misschien heeft iedereen een skelet hangen waarmee hij tien kilometer kan rennen zonder moe te worden."
Stand van de wetenschap - Exoskeletten bestaan al. Zo test het Amerikaanse leger, vaak een aanjager van innovatie, een skelet dat soldaten leert sneller te schieten. Maar er zijn ook al skeletten die in verbinding staan met de hersenen. Hierdoor kunnen mensen met een dwarslaesie weer lopen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=3qEeJfTgklc]
Voorspelling #2 - Vliegende auto's zijn al lang voorspeld, maar Bosma denkt dat we nog niet massaal de lucht in gaan. In plaats daarvan zal 'slimme' software volgens hem een prominentere rol spelen in de mobiliteit, waardoor het niet altijd meer nodig is om de weg op te gaan.
Stand van de wetenschap - Onderzoekers werken hard aan manieren om hologrammen te laten zien. Dat zijn driedimensionale afbeelding van objecten, dus ook van onszelf. Er zijn grofweg twee manieren om de afbeeldingen te zien: met speciale beeldschermen of brillen, zoals de HoloLens van Microsoft.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=Mm0c67nY6EE]
Voorspelling #3 - Bosma denkt ook dat software ons gedrag gaat voorspellen. "Denk maar aan wat Google zegt: we gaan naar een wereld toe waarbij technologie eerder doorheeft dan mensen. Denk ook  aan wat Amazon zei; die webwinkel gaf aan dat ze pakketjes op de post kunnen doen voordat mensen iets hadden besteld. Ze wisten dus al wanneer mensen iets zouden bestellen."
Stand van de wetenschap - De slimme' software waar Bosma het over heeft, borduurt voort op de theorie achter statistiek en 'machine learning'. Kort door de bocht zijn dat computerprogramma's die leren van de input die ze eerder hebben gekregen en daar een kansberekening op loslaten.
Hoe ziet dit er bijvoorbeeld uit bij Amazon? Stel je voor dat iemand die al tientallen keren op de site van Amazon is geweest en schoenen heeft besteld, dat nog eens gaat doen. Dan weet Amazon op basis van het verleden dat de kans groot is dat, als de koper lang op een pagina met bepaalde schoenen kijkt, hij dat weer gaat doen. Het pakketje kan dus in theorie al worden verstuurd.
ZIE OOK: De toekomst is nu: 21 oktober 2015, Back to the Future dag
Voorspelling #4 - Over dertig jaar zullen mensen vermoedelijk nog niet onsterfelijk zijn. Toch worden mensen voortaan ouder, omdat beter valt vast te stellen aan de hand van het DNA welke toekomstige ziekten mogelijk boven het hoofd hangen. De gezondheidszorg kan dus eerder ingrijpen, legt Bosma uit.
Een ander aspect dat misschien een rol speelt, is dat we dankzij het inzicht in het DNA voortaan kunnen bepalen hoe onze kinderen eruit gaan zien en welke kinderen misschien eerder ziek worden. Dit roept ook ethische vragen op. Mag een zorgverzekeraar meer geld vragen aan een toekomstige ouder van een ongeboren kind, dat misschien erg ziek gaat worden?
Stand van de wetenschap - Het is al mogelijk om te bepalen in hoeverre iemand ziek wordt in de toekomst. Of beter gezegd: hoe groot de kans is dat iemand een bepaalde ziekte krijgt, want het krijgen van een ziekte is meestal afhankelijk van verschillende factoren. Met DNA kan al worden voorspeld in hoeverre iemand misschien de ziekte van Crohn krijgt.
Bosma gaf meer voorbeelden van de huidige technologische veranderingen. Die zijn terug te luisteren in het radio-interview bij dit bericht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.