Video

Pittig en ontluisterend: burgemeester Vos en Dasja Abresch over azc-debat Steenbergen

22 oktober 2015 om 13:25
nl
Pittig, heftig en ontluisterend. Zo ervaarde burgemeester Joseph Vos van Steenbergen woensdagavond de bijeenkomst over wel of geen asielzoekerscentrum in zijn gemeente, zo vertelt hij een dag later. De vrouw die als een van de weinige haar steun uitsprak voor een azc vond het 'raar' dat ze werd gevraagd eerder weg te gaan.
Geschreven door

Tegenstanders scandeerden leuzen richting de burgemeester. "Emotie is niet erg, maar de manier waarop het ging, is niet fijn", aldus Vos donderdagochtend tegen Omroep Brabant.
Ruim twintig inwoners kregen woensdagavond in sporthal 't Cromwiel de mogelijkheid om hun zegje te doen over de mogelijke komst van een azc. Tegenstanders werden door de zeshonderd mensen die er op afkwamen flink toegejuicht en voorstanders werden uitgejoeld.
'Heftige reacties'"Het is nooit fijn te constateren dat in een gemeenschap zoveel heftige reacties zitten", zegt Vos. Of het handig was om op deze manier een asielzoekersdebat te houden? De burgemeester vindt van wel: "We hebben de burgers nu de kans gegeven om zich te uiten."
Inwoner Dasja Abresch sprak zich als één van de weinigen uit vóór een asielzoekerscentrum. Haar toespraak werd onderbroken door tegenstanders met gejoel en leuzen. Na afloop verliet ze onder politiebegeleiding het pand. Vos: "We hebben haar gevraagd eerder te vertrekken en in alle rust naar huis te gaan om een confrontatie te voorkomen. Ik vind het dapper dat ze onder vreselijke omstandigheden haar betoog heeft kunnen afmaken."
'Ik kon niet anders'Dasja vond haar vroegtijdige vertrek wel raar. "Als ik dit niet kan zeggen, dan maakt me dat wel een beetje bang." Ze had zich goed voorbereid: "Er gebeurde verder niets wat ik niet verwacht had." Ze had van tevoren goed nagedacht of het wel verstandig was om in te spreken. "Voor mijn gevoel kon ik niet anders. Ik vind dat we als mensen moet klaar staan voor anderen die in nood verkeren."
Bovendien wilde ze ook het 'andere geluid' van Steenbergen laten horen. "Ik begrijp de tegenstanders absoluut, maar de avond ging woensdagavond niet direct over de komst van een azc. De vraag was hoe Steenbergen tegen de komst van vluchteling aankijkt. Die nuance heb ik aangebracht."
NoodverordeningBurgemeester Joseph Vos is blij dat hij eerder woensdag een noodverordening instelde. "De maatregel gaf de politie extra bevoegdheden. Het is nu allemaal goed gegaan. Beter goed voorbereid dat omgekeerd."
Nu de beeldvormende vergadering is geweest, is het aan de gemeenteraad om binnenkort een standpunt in te nemen. "Eerst maar eens rustig evalueren", aldus Vos.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.