Daders mishandeling 13-jarig meisje Helmond worden van school gestuurd

22 oktober 2015 om 16:19 • Aangepast 21 november 2020 om 15:13
nl
De twee meisjes die de 13-jarige Melissa van Schaik in Helmond in elkaar sloegen, worden van school gestuurd. Dat vertelt rector Hans Schapenk van het Vakcollege Helmond aan Omroep Brabant.
Profielfoto van
Geschreven door

“Onze stelregel is dat geweld niet wordt geaccepteerd”, vertelt de rector. “Dat leidt tot verwijdering, ook als het geweld buiten school plaatsvindt. We beschermen altijd het slachtoffer, een veilige omgeving is bij ons gegarandeerd. Deze zaak raakt de hele school, vooral de klassen van Melissa en de daders.”
Kritiek op tvMelissa en haar moeder haalden woensdagavond in het tv-programma Pauw uit naar de school. Het Vakcollege zou zich afzijdig houden. De rector spreekt dat tegen. “Het gepest speelde al sinds de basisschool. We hebben Melissa daarom in een andere klas geplaatst dan de pesters. Verder kan ik daar weinig over zeggen, omdat ik niets over zorgdossiers van leerlingen in de openbaarheid mag brengen.”
ZIE OOK: Mishandeld meisje uit Helmond nog altijd thuis: 'Zulke pesterijen moeten stoppen'
Maandag pas gehoordMelissa verzweeg de mishandeling in eerste instantie voor haar ouders. Pas toen een filmpje rondging op WhatsApp, vertelde ze erover. Toen dat filmpje door een familielid op Facebook werd geplaatst, ging het balletje rollen. Op het filmpje is te zien hoe Melissa rake klappen krijgt van twee meisjes.
“We hebben zelf pas maandag van de mishandeling gehoord”, legt Schapenk uit. “Dinsdag hebben we al een gesprek gehad met de moeder van Melissa. We hebben toen ook een plan van aanpak gemaakt over Melissa’s terugkeer op school. We hebben haar toen ook meteen de garantie gegeven dat de daders niet terugkeren op het Vakcollege.”
Andere school zoeken Drie meisjes hebben deze week vastgezeten vanwege de mishandeling. Het derde meisje zit volgens de rector niet op het Vakcollege.
Donderdag heeft de school een gesprek met de twee daders, maar nu al is duidelijk dat ze van school gestuurd worden. “We hebben als school een zorgplicht, dus we zijn verplicht een andere school voor ze te zoeken.”
'Absoluut niet waar'De rector is niet blij met de manier waarop Pauw met het nieuws om is gegaan. “Er is geen hoor en wederhoor gepleegd. Het is absoluut niet waar dat we niets gedaan hebben.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.