Debuut Rico Verhoeven in kooi smaakt naar meer: ‘Maar eerst wereldtitel verdedigen'

22 oktober 2015 om 19:47
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Debuut Rico Verhoeven in kooi smaakt naar meer: ‘Maar eerst wereldtitel verdedigen'
Het mma-debuut van Rico Verhoeven uit Halsteren smaakt naar meer. De wereldkampioen kickboksen stapte afgelopen maandag voor de verandering niet in zijn vertrouwde ring, maar in een kooi. "Een nieuw avontuur", zo omschrijft The Prince of Kickboxing zijn eerste kooigevecht.

Verhoeven versloeg zijn Duitse tegenstander in slechtste enkele minuten. Maar makkelijk was het niet. "Ik stapte die kooi in als een beginner, terwijl ik weet dat ik wereldkampioen kickboksen ben. Maar die druk wil ik mezelf niet opleggen."
Mma? Leken zien vooral de kooi als het grootste verschil tussen kickboksen en mma (mixed martial arts). Kickbokswedstrijden worden namelijk in een ring uitgevochten, mma-gevechten (vaak) in een kooi.
Maar is er zijn meer verschillen. Zo mag je bij mma allerlei been-, arm-, en nekklemmen uitvoeren. Verder mag je - in tegenstelling tot kickboksen - bij mma op de grond doorvechten. "Bij mma is veel meer mogelijk dan bij kickboksen. Je mag naar de grond grond, je mag klemmen, dus het is heel all round", concludeert de wereldkampioen uit Halsteren.
Maar het waren met name de kleine mma-handschoenen die hem de nodige kopzorgen gaven. "Kickboksen zit er helemaal ingebakken bij mij. Op een gegeven moment stormde hij (tegenstander Viktor Bugotzki, red.) naar voren met stoten. Ik deed mijn dekking omhoog, maar je hebt met deze kleine handschoentjes bijna geen dekking."
WereldtitelVerhoeven was in de kooi meer aan het nadenken over welke handelingen hij moest doen, dan dat hij aan het stoten of trappen was. "Hij drukte mij een keer tegen de kooi. Toen dacht ik wel even: wat ga ik nu doen? Oh ja, ik mag eigenlijk alles!"
De transitie naar het mma verliep dus niet altijd even soepel. Toch smaakt zijn debuut in de kooi naar meer. Maar voorlopig wil Verhoeven zich focussen op zijn kickbokscarrière. In december staat weer een belangrijke wedstrijd op het programma. Hij gaat in Amsterdam zijn wereldtitel verdedigen. Verder dan dat wil Verhoeven niet kijken.

Wachten op privacy instellingen...