Longkanker Johan Cruijff schokt Roosendaalse Johan Cruyff College: ‘Voor iedereen een klap’

22 oktober 2015 om 19:50
nl
Het Johan Cruyff College in Roosendaal heeft geschokt gereageerd op het nieuws dat Johan Cruijff longkanker heeft. Het bestuur van de mbo-opleiding is bezig met een gebaar om de voormalig wereldvoetballer een hart onder de riem te steken. “Een klap in het gezicht voor iedereen die betrokken is bij het Johan Cruyff College”, meldt directeur Herman Kruis aangeslagen aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Het Johan Cruyff College, dat in samenwerking met Cruijff tot stand is gekomen, was al langer op de hoogte dat het niet zo goed ging met de 68-jarige oud-topvoetballer. “Er waren al signalen binnengekomen, maar we wisten niet dat het zó ernstig was. We zijn geschokt en leven uiteraard als familie mee met Johan”, aldus Kruis.
'Enorm geschrokken'Vanwege de ontwikkelingen rondom Cruijff heeft de school in Roosendaal besloten een aantal activiteiten te schrappen. “We zijn enorm geschrokken en moeten dit nieuws even een plek geven. Johan is als mens én sporter zeer betrokken bij onze school. Alle scholieren en docenten dragen Johan een warm hart toe.”
Ook PSV ontving, zo meldde de club op de website, het nieuws met ontsteltenis. “PSV wenst hem veel sterkte en kracht toe in zijn strijd tegen deze vreselijke ziekte.'' [YouTube:body:https://youtu.be/2g2xnbue_Vc]
Voormalig kettingrokerIn zijn gloriejaren als voetballer (onder andere Ajax, Barcelona) joeg Cruijff dagelijks de brand in tachtig sigaretten, aldus de Duitse omroep ARD. Vier pakjes op een dag dus, ettelijke jaren achtereen. In 1991, op 44-jarige leeftijd, kreeg hij een hartinfarct en onderging hij een hartoperatie.
Sindsdien heeft de anti-rooklobby er een gezondheidsactivist bij. Ook zette hij zich met zijn Johan Cruyff Welfare Foundation in als pleitbezorger voor een gezonde levensstijl. Het laten sporten van de jeugd via de zogenoemde Cruyff Courts is daarvan slechts een voorbeeld.[Tweet:body:https://twitter.com/PSV/status/657174378988310528]Dankwoord CruijffCruijff heeft donderdag zijn dank uitgesproken voor de vele steunbetuigingen aan zijn adres nadat donderdag bekend werd dat hij aan longkanker lijdt. “Muchas gracias, Dank jullie wel, Thank you for all your support'', twitterde hij in drie talen.
Onderzoeken moeten nog uitwijzen hoe de geboren Amsterdammer moet worden behandeld. Bekende sporters, clubs, bonden en supporters van de beroemde nummer 14 reageerden geschokt via sociale media. Ze wensten Cruijff en zijn familie veel sterkte en spraken de wens uit dat hij de ziekte overwint.[YouTube:body:https://youtu.be/kIAVTd3jVe8]
StatementCruijff vertelt in een statement op zijn website de laatste weken te zijn onderworpen aan verschillende onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Bij deze onderzoeken is longkanker ontdekt.
“Om de privacy van Johan en zijn familie te respecteren, en door het feit dat de onderzoeken nog niet afgerond zijn, kunnen er op dit moment geen aanvullende mededelingen worden gedaan. We hopen dat iedereen de privacy van Johan en zijn familie respecteert. Als de onderzoeken klaar zijn, wordt meer bekend.''[Tweet:https://twitter.com/AFCAjax/status/657198058413936640][Tweet:https://twitter.com/JohanCruyff/status/657221428350164993][Tweet:https://twitter.com/KNVB/status/657177662495051776]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.