Video

Hebben ze in Breda de allergrootste en de zwaarste van Brabant?

22 oktober 2015 om 22:33
nl
Op boerderij Wolfslaar in Breda weten ze één ding heel zeker: de pompoen in de moestuin van de kinderboerderij is heel groot en heel zwaar. De fel oranje pompoen weegt meer dan driehonderd kilo schoon aan de haak en is ook nog eens een publiekstrekker van formaat. Bezoekers die het oranje monster voor het eerst aanschouwen willen maar één ding weten. "Is tie echt?!"
Geschreven door

En echt is de 'Big Mama' vertelt Erik Franken van boerderij Wolfslaar. "De meeste mensen kijken hun ogen uit. Ze gaan naar de kinderboerderij voor de dieren en dan zien ze opeens dit oranje monster liggen. De pompoen trekt momenteel meer bezoekers dan de dieren." Van klein plantje tot de reuzeplant, die nu tachtig vierkante meter in beslag neemt, waren slechts vier maanden nodig.
Big fat mamaIn omvang is de oranjebal meer dan drie meter in doorsnee en het gewicht is driehonderd kilo plus. "Er waren dagen bij", vertelt Franken, "dat de pompoen dagelijks rond de tien kilo zwaarder werd."
Momenteel groeit de plant niet meer en wordt de pompoen ook niet meer zwaarder. Bij een eerste nachtvorst is het zelfs gedaan met de imposante dame.
In mootjes gehaktBinnenkort wordt daarom de pompoen ook een kopje kleiner gemaakt en verwerkt tot iets bijzonders. Ideeën zijn er genoeg.
Van een enorme pan pompoenensoep, de halve stad aan het pompoen brood of uithollen zodat Assepoester een nieuwe koets heeft.
Groter grootst Ze is groot, maar beweren dat ze in Breda de grootste van Brabant of Nederland hebben dat kunnen en willen ze niet. De echte liefhebbers en kwekers van reuze pompoenen kunnen ze namelijk nog zwaarder kweken.
Op wedstrijden in binnen en buitenland zijn er weleens exemplaren die de weegschaal soms tot meer dan zevenhonderd kilo laat doorslaan.
Maar in Breda zijn supertrots op de driehonderd kilo van hun eigen Big Mama.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.