'Eigen werkelijkheid neergezet', zorgboerderij De Hoge Aard Molenschot doorbreekt stilzwijgen

25 oktober 2015 om 22:38
nl
Het was Alberto Stegeman duidelijk niet om de waarheid te doen, maar om het neerzetten van zijn eigen werkelijkheid. Dat heeft zorgboerderij De Hoge Aard in Molenschot aan de SBS-presentator geschreven voor de uitzending van Undercover in Nederland over de zorgboerderij. VARA-programma Pauw heeft een kopie van die verklaring online gezet.
Geschreven door

ZIE OOK: ‘Kind in onderbroek buiten’, misstanden zorgboerderij Molenschot
In de zorgboerderij zou volgens een moeder en twee ex-medewerkers het nodige mis zijn. "Kinderen krijgen als straf geen eten, moeten zeven dagen per week werken of worden geslagen. Het is een strafkamp en heeft weinig met zorg te maken."
BedreigingenAlberto Stegeman wijdde er voor Undercover in Nederland een tweeluik aan. Een andere oud-bewoner herkende zich meteen in het geschetste beeld. "Ze sloegen me, ik was als de dood voor die mensen", zo vertelde hij aan Omroep Brabant.
De uitzendingen zorgden voor bedreigingen aan het adres van de boerderij. Daarom heeft Jeugdzorg Noord Brabant er kinderen weggehaald, zo werd donderdag bekend.
'Melders zijn zelf niet betrouwbaar'De zorgboerderij wijst puntsgewijs alle aantijgingen van Stegeman van de hand en concludeert: "Gezien al het voorgaande menen wij dat de uitzending van uw programma (zeer waarschijnlijk) gebaseerd is op aantijgingen van personen die ons inziens zelf niet al te betrouwbaar zijn. Iemand krijgt niet zomaar geen VOG (verklaring omtrent het gedrag, red.). De moeder zegt in de uitzending van Pauw aantoonbaar onjuiste dingen."
ZIE OOK: 'Ze sloegen me, ik was als de dood voor die mensen'
Over het verhaal dat een kind in pyjama buiten moest staan omdat hij in bed had geplast, staat in de verklaring van de zorgboerderij dat het 'zich slechts één incident kan herinneren dat hierop zou kunnen lijken'.
'Het was geen hartje winter'"Een jongen beledigde, discrimineerde en schoffeerde zijn buurjongen ernstig. De leiding heeft hem voor vijf à tien minuten buiten zijn kamer gezet in zijn pyjama. Het was geen hartje winter en er lag geen sneeuw. Overigens zou de leiding dat in de huidige tijd op een andere wijze aanpakken."
In het slot van de verklaring meldt De Hoge Aard Stegeman, zijn bronnen en SBS na uitzending aan te klagen. Of de zorgboerderij dat al heeft gedaan, is niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.