Kenny van Weeghel wint goud op WK, para-atleet uit Heeswijk-Dinther wint 200 meter

23 oktober 2015 om 08:15 • Aangepast 21 november 2020 om 15:11
nl
Paralympisch rolstoelatleet Kenny van Weeghel heeft donderdag goud gewonnen tijdens het WK in Qatar. De wheeler uit Heeswijk-Dinther schreef in Doha de 200 meter op zijn naam.
Profielfoto van
Geschreven door

Van Weeghel kwam na 25,14 seconden over de finish. De Thai Saichon Konjen veroverde zilver. Hij moest dertig honderdsten toegeven.
'Stoel in de baan houden'"Het was nog even spannend", blikt Van Weeghel terug. "Op het rechte stuk had ik even wat moeite de stoel in de baan te houden. Dan moet je oppassen dat je niemand hindert. Gelukkig had ik toen al een dusdanige afstand dat dit niet het geval was."

Wachten op privacy instellingen...

Van Weeghel was tijdens het WK in 2013 ook al de sterkste op de 200 meter. En tijdens het EK in 2014 ging hij er eveneens met het goud vandoor. "In de halve finale was mijn start nog wat minder, maar die ging in de eindstrijd gelukkig beter. Na tachtig meter kwam ik op gang en kon ik de overdrive aanzetten."
Dubbel gevoelBij de vrouwen moest Amy Siemons bij het wheelen genoegen nemen met brons op de 100 meter. De Helmondse atlete moest de Britse Hannan Cockroft en de Amerikaanse Alexa Halko voor zich dulden.
De derde plaats gaf Siemons een dubbel gevoel. "Ik kwam hier voor rechtstreekse plaatsing voor Rio. Om dat te behalen, moest ik bij de beste twee eindigen. Dat me dat net niet lukt, is jammer."

Wachten op privacy instellingen...

Ze kwam vier tienden van een seconde tekort op Halko. "Dit was de kortste route naar Rio geweest. Maar als je eind april bij de beste drie van de wereld staat, ben je ook geplaatst. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik uiteindelijk in Brazilië aan de start zal staan."
Nieuwe bladeMarlène van Gansewinkel uit Hilvarenbeek won zilver op het onderdeel verspringen. Ze sprong voor het eerst verder dan vijf meter - 5,27 meter - en verbeterde haar persoonlijk record met liefst 41 centimeter. "Ik was van tevoren erg zenuwachtig maar tijdens de wedstrijd ben ik rustig gebleven. Dat was erg belangrijk", blikt Van Gansewinkel terug. "Ik heb de zenuwen het niet over laten nemen. Daardoor kon ik goed en geconcentreerd springen. En mijn nieuwe blade heeft geholpen. Deze past beter bij me."

Wachten op privacy instellingen...

Van Gansewinkel kon niet tippen aan de Française Marie-Amélie le Fur, die haar eigen wereldrecord verbeterde. Zij won het goud met een sprong over 5,84 meter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.