Video

Tilburgers en Eindhovenaren schelden het meest op Twitter: Wim Daniëls pleit voor 'schele prei'

23 oktober 2015 om 13:28
nl
De meeste scheldtweets op Twitter komen uit Tilburg en Eindhoven. Dat blijkt uit een analyse van NOS op 3 onder twintig steden. Daarin is het plat verwijzen naar het vrouwelijk geslachtsorgaan veruit het populairste scheldwoord. De term kwam maar liefst 19.000 keer voor in bijna 47.000 tweets. Terwijl het volgens taalexpert Wim Daniëls uit Eindhoven toch echt anders kan.
Geschreven door

Daniëls noemt 'schele prei' als voorbeeld van een manier om 'mooi te schelden, zonder iemand te kwetsen'. "Wanneer iemand iets heeft gedaan waarvan je zelf zegt dat had je toch beter niet kunnen doen", legt hij uit.
Lul doet het ook goedDe drieletterige aanduiding van het mannelijk geslachtsorgaan - lul - komt veelvuldig voorbij op Twitter. Ook de vervloeking '(god)verdomme' doet het volgens het onderzoek van NOS op 3 goed, maar er zijn regionale verschillen. In Den Haag wordt 'tering' veel gebruikt, in Utrecht is het scheldwoord dat wijst op een homoseksueel populair.
Wil je vooral nette twitterberichten in je tijdlijn, volg dan mensen uit Middelburg en Maastricht. Zij twitteren de minste scheldwoorden.
Daniëls plaatst kanttekeningenWim Daniëls plaatst vrijdagochtend enige kanttekeningen bij het onderzoek. Zo zijn 'verdomme' en 'godverdomme' volgens hem geen scheldwoorden, maar vloeken.
En hoewel de verwijzing naar het vrouwelijke geslachtsorgaan inderdaad een scheldwoord kan zijn, kan het volgens de taalexpert ook een uitroep zijn die iemand gebruikt wanneer iets mislukt.
Steeds grover taalgebruikDat er op Twitter echter sprake is van van een verschuiving naar steeds grover taalgebruik, beaamt de taalkundige. "Ik heb wel de indruk dat men steeds makkelijker losgaat. Zonder de kracht van bepaalde termen voor een ander te beseffen", zegt hij.
En hij spreekt in deze, als fervent twitteraar, uit eigen ervaring. "Je hoeft maar iets te twitteren dat een beetje afwijkt van de standaardmening en er zijn meteen mensen die met de gekste dingen gaan reageren. Heel kwalijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.