Video

Vwo-scholier (20) gaat vluchtelingen helpen in Servië: 'We schieten niets op met eigen volk eerst'

23 oktober 2015 om 13:29
nl
De 20-jarige Helmondse vwo-scholier Huub Kwarten gaat volgende week in zijn uppie naar Kroatië en Servië. Hij wil de vluchtelingen helpen die momenteel de Balkan doorkruisen op zoek naar een veilige plek. De afgelopen tijd heeft hij geld en goederen ingezameld. “Het is een statement, maar ik wil ook iets doen.”
Geschreven door

Huub heeft naar eigen zeggen genoeg van al die negatieve reacties ten opzichte van vluchtelingen. “Al dat ‘eigen volk eerst’-commentaar op bijvoorbeeld Facebook, daar schieten we niets mee op”, aldus Huub. Daarom wil hij de vluchtelingen niet via het internet, maar daar, ter plekke, helpen.
“Ik zit in een Facebook-groep met van die hulpgroepen in de regio”, geeft Huub aan. “Het is een noodkreet om hulp daar in Servië. Er is weinig politie en er zijn geen doktoren. Waar ik heenga, zijn maar vier hulpverleners aan Servische kant, en dat op duizenden vluchtelingen.”
Eigen keuzeHuub is pas twintig jaar oud en heeft zelf de keuze gemaakt om te gaan. Zijn ouders zijn iets minder enthousiast over zijn plannen. “Mijn vader is het er met tegenzin mee eens en mijn moeder is een beetje bang, maar ik kom heus wel op mijn pootjes terecht.”
Huub heeft tot nu toe veel goederen bijeen gesprokkeld die hij kan meenemen en doneren. Vandaag doet hij een laatste inzameling op school. Want iemand moet het doen, meent Huub. “Mijn hulp is een druppel op een gloeiende plaat, maar die is wel nodig”, aldus de scholier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.