Opnieuw pleidooi voor vrijspraak in hoger beroep moord Danny Gubbels (12) uit Breda

23 oktober 2015 om 14:50
Danny Gubbels werd in 2010 door een kogel geraakt en overleed.
Danny Gubbels werd in 2010 door een kogel geraakt en overleed.
Gebrek aan bewijs. Advocaat Marnix van der Werf is helder in zijn pleidooi. Hij wil vrijspraak voor de verdachte in het hoger beroep over de moord op Danny Gubbels. De 12-jarige jongen die in de zomer van 2010 op het woonwagenkamp aan de Rijnauwenstraat in Breda om het leven kwam bij een schietpartij op zijn huis. Vrijdag is de laatste procesdag.
Geschreven door

Er zijn drie verdachten en dus drie advocaten en drie pleidooien vrijdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Twee verdachten zijn niet komen opdagen.
Ook advocaat Nico Meijering pleitte voor volledige vrijspraak voor zijn cliënt. Hij staat de man bij die handelt in gestolen auto's en een busje uitleende aan de groep criminelen die naar Breda zouden rijden om pa Gubbels op te halen. Advocaat Leon van Kleef staat de verdachte bij die bekend heeft dat ie in Breda is geweest op het kamp. Hij was de chauffeur van het geleende busje. Maar volgens Van Kleef ongewapend en in de veronderstelling dat het zou gaan om een ontvoering en afpersing van iemand in Breda.
Niet eens met uitspraakDe zaak is voor het hof gebracht omdat justitie het niet eens was met de uitspraak van de rechtbank in Breda. Die sprak de eerste verdachte, de Brit W. vrij. De andere twee verdachten, de Brit G. en Nederlandse F. kregen zestien jaar cel voor de moord op de Bredase jongen. En ook zij gingen in beroep tegen die uitspraak.
Justitie eiste 20 jaar celHet proces moet dus over en daar is ruim de tijd voor uitgetrokken. Justitie heeft in hoger beroep twee weken geleden opnieuw 20 jaar cel geëist. De advocaten mogen daar deze vrijdag tegen ingaan.
En dat gebeurt op dezelfde manier als er destijds in eerste aanleg voor de rechtbank in Breda werd verdedigd. "Er zijn geen taps, geen verklaringen, geen observaties. Het enige dat justitie heeft zijn de telefoongegevens, een vage tekening en DNA-sporen", begon Van der Werf. Hij verdedigt W. in deze zaak. 'En ook dat bewijs is niet hard'
'DNA omstreden'Met name het DNA vindt hij omstreden omdat het om spullen gaat waarop DNA is aangetroffen die anderen kunnen verplaatsen. "W. en G. zijn halfbroers en gebruiken elkaars spullen", opperde hij. Justitie trof DNA aan op wapens, tassen, een muts en een batterij voor een telefoon.
Hamvraag in de zaak blijft wie er in Breda bij de schietpartij aanwezig waren en wie er hebben geschoten. Uit technisch bewijs blijkt dat 27 kogels door vier geweren zijn afgevuurd. Er waren zeven mannen aanwezig. Wie is wie, is dan de vraag.
Niet schieten, wel ontvoeren"Drie mannen hebben dus niet geschoten", aldus Van der Werf. "De bedoeling was ook niet om te schieten. Ze zouden pa Gubbels ontvoeren en afpersen om geld terug te krijgen na een verdwenen partij cocaïne." De overige vier mannen die op de videobeelden te zien zijn, zijn door justitie nooit opgespoord.
[Tweet:Body:https://twitter.com/Meboerefijn/status/657492026385145857][Tweet:Body:https://twitter.com/Meboerefijn/status/657487017077579776]

Wachten op privacy instellingen...