Doek valt voor Mediacentrum: Omroep Brabant en BN DeStem beëindigen samenwerking na twee jaar

23 oktober 2015 om 15:32
nl
Omroep Brabant en BN DeStem zetten vanaf december een punt achter hun samenwerking in het West-Brabantse Mediacentrum in Breda. Het besluit om de samenwerking na twee jaar te beëindigen is met ‘pijn in het hart’ genomen. “Er is veel geïnvesteerd in de samenwerking en het was mooi geweest wanneer deze een structurele basis had kunnen krijgen”, legt hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant uit in een persverklaring.
Geschreven door

De krachtenbundeling begon in september 2012 als experiment met financiële steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Belangrijkste doel van het Mediacentrum was om de regionale journalistiek een kwaliteitsimpuls te geven en om te bekijken hoe regionale media in de toekomst met elkaar kunnen samenwerken.
'Dan riskeren we een boete'Voornaamste reden voor het beëindigen van de samenwerking is de nieuwe Mediawet die geen ruimte biedt voor publiek private samenwerking in de journalistiek. Publieke omroepen die zijn gefinancierd met belastinggeld, mogen niet meewerken aan het maken van winst door een commerciële partij.
Kranten mogen op hun websites bijvoorbeeld geen filmpjes van regionale omroepen zetten als ze daarmee geld verdienen. "Dan riskeren wij een boete", zegt Lemckert. "Er is dus geen verdienmodel.''
Eerstelijns nieuwsOmroep Brabant en BN DeStem vinden het nu tijd om ieder hun eigen weg te gaan. Dat is jammer, onderschrijft hoofdredacteur Hille van der Kaa van BN DeStem. "We konden in de afgelopen twee jaar goed gebruik maken van elkaars expertise en slagkracht."
Journalisten van BN DeStem en Omroep Brabant werkten twee jaar lang in het Mediacentrum samen op het gebied van het zogenoemde 'eerste-lijns nieuws'. Het ging daarbij voornamelijk om het verwerken van persberichten en 112-nieuws.
ZIE OOK: Advies: meer experimenteren met samenwerking kranten en regionale omroepen, Omroep Brabant blij
Opening MediacentrumDe officiële start van het Mediacentrum werd destijds gevierd in aanwezigheid van onder andere commissaris van de Koning Wim van de Donk.
Daarnaast waren ook provinciebestuurster Brigite van Haaften, afgevaardigden van het ministerie van OCW, Susan Duinhoven bestuursvoorzitter van Wegener en daarmee eigenaar van de Brabantse kranten en afgevaardigden van het Commissariaat voor de Media aanwezig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.