Jan Marijnissen (SP): 'Ik heb het wel gezien'

24 oktober 2015 om 16:03
nl
Jan Marijnissen uit Oss zet vol overtuiging een punt achter zijn politieke loopbaan bij de Socialistische Partij. "Ik heb het wel gezien", zei hij in radioprogramma Alles Mag op Zaterdag van Omroep Brabant. Op 28 november kiezen de leden van de SP een nieuwe voorzitter, een functie die Jan Marijnissen 27 jaar heeft bekleed.
Geschreven door

De kritiek van onder andere Veerle Slegers uit Tilburg op zijn functioneren heeft bij zijn beslissing om terug te treden geen rol gespeeld. Ze verweet Marijnissen dat hij als oude partijrot de vooruitgang van de partij in de weg stond. Marijnissen noemt die kritiek 'onbeduidend en vaag'. Hij vindt niet dat hij te lang gebleven is. "Me dunkt dat ik nogal iets heb neergezet in die 27 jaar."
Hemelbestormers Onder de leiding van de nu 63-jarige Marijnissen groeide de SP uit tot een landelijke partij die in 2006 maar liefst 25 zetels haalde. Nu heeft de SP 15 zetels. "We begonnen als klein groepje hemelbestormers, en we zijn uitgegroeid tot een serieuze landelijke partij."
Hij zat 17 jaar in de gemeenteraad van Oss, en 16 jaar in de Tweede Kamer. Hij vindt dat hij door al dat politieke werk in de loop van de tijd realistischer geworden is. "Toen dachten we dat we binnen vijf jaar de wereld konden veranderen, het is misschien maar goed dat dat niet gelukt is."
Boek De komende twee jaar blijft Jan Marijnissen werkzaam voor het wetenschappelijke bureau van de SP. "Maar ik zit gelukkig niet meer bij al die vergaderingen". Er komt misschien nog wel een boek, maar het boek dat hij bij zijn afscheid als fractievoorzitter van de SP aankondigde dat komt er niet.
Dat zou gaan over 'mondiale problemen in een geglobaliseerde wereld'.  "Ik heb nu een meter materiaal verzameld maar het is te veelomvattend, en eerlijk gezegd heb ik de oplossingen niet paraat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.