Schrikken! Honderd vogelverschrikkers uitgestald in Valkenswaard

24 oktober 2015 om 15:51 • Aangepast 21 november 2020 om 15:10
nl
Bijna honderd vogelverschrikkers zijn vanaf zaterdag tentoongesteld in een park in het centrum van Valkenswaard. Dat heeft alles te maken met het tweejaarlijkse vogelverschrikkerfestival dat dit jaar voor de achtste keer georganiseerd wordt. Hobbyisten, kunstenaars en veel andere bewoners van Valkenswaard doen hun best om de mooiste of origineelste vogelverschrikker te maken.
Profielfoto van
Geschreven door

Van de basisschool tot aan gepensioneerden, iedereen doet mee. De basisschool besloot om hun vogelverschrikker in het teken te zetten van de kinderboekenweek. En dus pronkt er na wat knutselen, timmeren en tapen een zelf geknutselde professor onder de titel: ‘Raar, maar waar’.
UithangbordVoor veel verenigingen is het festival een uitgelezen kans om hun activiteiten flink te promoten. Miranda Das organiseert jaarlijks een liedjesbal tijdens carnaval. Een enorm potlood van papier-maché moet zorgen voor inschrijving.
“Hij schreeuwt letterlijk om aandacht”, zegt Miranda met een knipoog. “We hebben muziek als inspiratie gebruikt. We willen de mensen uitdagen om een liedje te schrijven en mee te doen aan het liedjesbal.”

Wachten op privacy instellingen...

Blikvanger Tussen alle kleurrijke creaties valt één vogelverschrikker extra op. Jan Wolterink maakte een vogelverschrikker die volledig gemaakt is van restmetaal. “Ik ben docent geweest op de MTS en sinds mijn pensioen hobby ik een beetje. Ik heb nog elk jaar met dit festival meegedaan.” Wolterink was van plan om de vogelverschrikker in dertig uur te maken maar werkte er uiteindelijk meer dan honderd uur aan.
“Maar ik ben tevreden over het eindresultaat hoor, al kunnen er altijd dingetjes beter natuurlijk.” Aldus Wolterink, die ook al een idee heeft wat hij na het festival met zijn creatie gaat doen. “Heel veel mensen komen naar mij toe dat hij zo mooi is geworden. Dus ik wil hem veilen en het geld dat hij op brengt dat gaat naar een goed doel.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.