‘Landverrader gaat te ver’, premier Mark Rutte spreekt afschuw uit over heftig azc-debat Steenbergen

24 oktober 2015 om 18:43
nl
De heftige en rumoerige bijeenkomst over asielzoekers in Steenbergen van afgelopen week is premier Mark Rutte niet ontgaan. Hij keurt de agressieve sfeer die tijdens de bijeenkomst heerste af en neemt het op voor de gekwetste Dasja Abresch, een van de weinige voorstanders van de komst van asielzoekers. “Elkaar uitmaken voor landverrader gaat te ver”, aldus de minister-president tegenover RTL Nieuws.
Geschreven door

Tijdens de bijeenkomst, waarbij tegenstanders leuzen riepen en middelvingers de lucht in staken, kreeg Dasja het verwijt een ‘landverrader’ te zijn. Die kwetsende uitspraak gaat Rutte te ver. “Je voert het debat in redelijkheid”, zegt hij op een VVD-bijeenkomst in Den Haag. “Je laat je niet op een rare manier uit over andere mensen."
ZIE OOK: Asielzoekersdebat Steenbergen: agressieve sfeer, boegeroep en middelvingers
'Individuele incidenten'Volgens de minister-president gaat het om 'individuele incidenten' en hebben de meeste Nederlanders wel begrip voor de opvang van vluchtelingen. Rutte wil verder inhoudelijk niet ingaan op de geruchtmakende avond in Steenbergen. “Ik ga niet iedere raddraaier in Nederland die een vergadering verstoort een plezier doen om daarop te reageren.”
Naar aanleiding van de heftige avond deed Commisaris van de Koning Wim van de Donk een oproep aan alle Brabanders om het gesprek over de vluchtelingenproblematiek waardig te houden. “Ik heb weinig debat gezien en veel emotie”, zei hij tegen Omroep Brabant. Ook burgemeester Joseph Vos blikte bij de omroep terug. "Emotie is niet erg, maar de manier waarop het ging, is niet fijn."
ZIE OOK: Heftige reacties op heftige avond in Steenbergen: diep triest, maar ook begrip
'Hooligans kapen asieldebat'Na afloop besteedden diverse media veel aandacht aan het hete avondje in Steenbergen. “Steenbergen schreeuwt debat kapot”, concludeerde dagblad Trouw. Regionale krant BN DeStem wees erop dat veel toeschouwers niet uit Steenbergen kwamen. “Hooligans kapen asieldebat”, kopte de krant.
Omroep Brabant zocht uit wat de komst van asielzoekers naar onze provincie voor gevolgen heeft. We beantwoorden jullie vragen over asielzoekers: van 'Wanneer gaan ze weer weg?' en 'Wat kost dat precies?' tot 'Wat kan ik doen om te helpen?'. Alle antwoorden vind je op onze themapagina over Vluchtelingen in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.