Meeste drugslabs in woonwijken worden opgerold in Brabant: 'Het zijn tikkende tijdbommen'

24 oktober 2015 om 20:31
nl
Sinds 1 januari vorig jaar heeft de politie ten minste 42 drugslabs ontmanteld die in woonwijken lagen. Veel van de pillenfabrieken en drugslabs staan in Brabant. In de omgeving van Tilburg en Eindhoven zijn de meeste labs in woonwijken gevonden.
Geschreven door

Ook in de omgeving van Heerlen (provincie Limburg) worden veel drugslabs in woonwijken ontmanteld. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws naar gegevens van de politie.
"Criminelen deinzen er niet voor terug onschuldige burgers bloot te stellen aan de gevaren die vast zitten aan de productie van drugs zoals MDMA en amfetamine", zegt korpschef Heeres tegen RTL Nieuws.
Bij de productie van amfetamine en MDMA worden grote hoeveelheden giftige en zeer brandbare vloeistoffen gebruikt. Als het bij het produceren van de drugs in een woonwijk misgaat, lopen grote groepen mensen het risico onschuldig slachtoffer te worden van een brand, explosie of gifdampen. RTL Nieuws heeft alle bekende locaties op een kaart gezet.
'Tikkende tijdbommen'"Het zijn tikkende tijdbommen in buurten en wijken. Het is onacceptabel", zegt burgemeester Paul Depla van Breda. "Je zult er maar naast wonen. Zo iemand is niet alleen crimineel bezig maar brengt de hele buurt in gevaar".
Begin dit jaar brak er bij een xtc-lab midden in een nieuwbouwwijk in Waalwijk brand uit. Bij het productieproces met de chemicaliën ging het helemaal mis. De kleren van een van de daders stonden in brand. De buren konden op tijd vluchten, maar zijn zich dood geschrokken over het feit dat er een heel drugslab in hun appartementencomplex stond te draaien..
Giftig en zeer brandbaarBij de productie van amfetamine en MDMA worden grote hoeveelheden giftige en zeer brandbare vloeistoffen gebruikt. Als het bij het produceren van de drugs in een woonwijk misgaat, lopen grote groepen mensen het risico onschuldig slachtoffer te worden van een brand, explosie of gifdampen.
Naast de labs in woonwijken zijn er nog 21 drugslabs op industrieterreinen ontmanteld en 21 in de buitengebieden. De politie heeft in 2014 en de eerste helft van 2015 in totaal 181 drugslabs en opslagplaatsen met chemische middelen ontmanteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.